Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden

Opleidingen in de zorg zijn belangrijker dan ooit. Enerzijds voor zorgorganisaties om medewerkers aan te trekken en te behouden. En anderzijds voor zorgprofessionals om zich door te ontwikkelen en voor werkzoekenden om zich te laten bijscholen of omscholen voor de zorg. Welke kansen bieden opleidingen in de zorg voor zorgorganisaties en werkzoekenden? Een overzicht van verschillende initiatieven, opleidingsvormen, subsidies en meer.

De krapte op de arbeidsmarkt is in heel Nederland voelbaar, maar zeker ook in de zorg. Zorgorganisaties zetten alles op alles om de vele vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden, zowel zorgprofessionals als zij-instromers, liggen de kansen rond werken en leren in de zorg voor het oprapen.

Het belang van opleidingen in de zorg

Zorgorganisaties erkennen het belang van voldoende en goed opgeleide professionals. Vanuit eigenbelang, voor het belang van de zorgsector en soms ook om mensen een kans op een hoopvolle toekomst te geven. Het opleiden van medewerkers is daarbij cruciaal, vindt bijvoorbeeld Tugba Kaya, bestuurder van HVP Zorg. Zelfs als mensen na hun opleiding besluiten buiten HVP Zorg te gaan werken. “Dat maakt mij niet uit. Ik ben sowieso blij als ze een diploma hebben en hun werk met plezier doen”, aldus Kaya.

Bekijk het opleidingsaanbod van Threewise zorgacademie

Incompany, verkorte opleiding en derde leerweg

Er zijn meerdere manieren om medewerkers op te leiden: door eigen mensen, een extern traject of door een incompany opleiding. Incompany, waarbij de opleiding in de organisatie zelf plaatsvindt, kent meerdere voordelen ten opzichte van een externe opleiding, zoals dit overzicht laat zien.

Een verkorte opleiding blijkt voor veel zorgorganisaties een interessante optie om de instroom van nieuwe medewerkers te vergroten. Ze spelen hiermee in op mensen die een reguliere opleiding te lang en te kostbaar vinden en daardoor verloren gaan voor de zorg. Zo deden zorgorganisatie Saffier, Luba Uitzendbureau en opleidingsinstituut Threewise een pilot waarin zij-instromers en andere geïnteresseerden versneld de opleiding tot helpende (niveau 2) konden doorlopen. De deelnemers hadden een dag in de week les en liepen stage bij Saffier. Na een verkorte opleiding van vier tot vijf maanden ontvingen zij hun diploma Helpende Zorg en Welzijn.

 

De zogeheten ‘derde leerweg’ biedt ook de mogelijkheid om de duur van de opleiding in te korten. Waar bij BBL- en BOL-trajecten het aantal opleidingsuren wordt gezien als kwaliteitsnorm voor goed onderwijs, houdt de derde leerweg rekening met de ervaring en het leertempo dat iemand heeft. Dit scheelt werkgevers in de zorg vaak verletkosten, terwijl ze op kortere termijn over goed opgeleide medewerkers beschikken.

Modulair onderwijs

Om medewerkers of jezelf bij te scholen, zijn erkende opleidingen niet de enige manier. Trainingen, cursussen, e-learningmodules en modulair onderwijs kunnen ook erg geschikt zijn om specifieke kennis en vaardigheden van medewerkers te verbeteren. Sommige modules kunnen worden gecombineerd met examinering voor een mbo-certificaat. Modulair onderwijs sluit nauw aan bij de passie en talenten van mensen. Veel volwassenen struikelen namelijk over het volgen van een hele mbo-opleiding. Voor de zorg biedt Threewise modules van de opleiding tot voedingsassistent, waaronder de modules Voedingsleer, Gastvrijheid en Dieetleer.

Tevens biedt Threewise via zusterbedrijf Knowledge Monk het sociaal platform MyMonk aan. Medewerkers van zorgorganisaties of zzp’ers kunnen op het platform informatie delen, berichten sturen, blogs plaatsen en microlearnings volgen. Dit zijn korte leermodules om kennis te verwerven op het moment dat je dit nodig hebt. Iedereen binnen de organisatie heeft toegang tot deze modules waar en wanneer men maar wil. Onderwerpen op het platform zijn onder meer verpleegtechnische handelingen, dementie, Wet zorg en dwang, medicatieveiligheid, voeding en HACCP.

Ontdek het platform MyMonk

Opleidingen in de zorg op mbo-niveau 2 en 3

Als we inzoomen op specifieke functies in de zorg, zijn er onder meer ontzettend veel vacatures voor verzorgende IG. Dat biedt kansen voor zorgprofessionals op niveau 2. Wie als helpende wil doorgroeien, kan de opleiding tot verzorgende IG verkort volgen. Of een tussenstap maken door het volgen van een opleiding tot helpende plus.

Maar waar iedereen rept over vacatures op niveau 3 en hoger, blijven medewerkers op niveau 2, zoals voedingsassistenten en helpenden, onverminderd van groot belang voor de zorg. Een coalitie van ‘Koplopers’ binnen het Zorgpact vindt het zelfs de hoogste tijd voor een herwaardering en comeback van mbo-2 medewerkers in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Zij kunnen bijdragen aan het verkleinen van de personeelstekorten en het vergroten van de kwaliteit van zorg, aldus de coalitie.

Bekijk onze opleidingen voor voedingsassistenten 

Subsidie op opleidingen in de zorg

Het opleiden van bestaande en nieuwe medewerkers in de zorg brengt voor werkgevers uiteraard kosten met zich mee. Gelukkig kunnen zorgorganisaties gebruik maken van subsidies voor opleidingen in de zorg:

* SectorplanPlus is een meerjarige subsidie (2017-2021) van het ministerie van VWS voor werkgevers in zorg en welzijn;
* Het Stagefonds Zorg heeft als doel om het aantal stageplaatsen bij zorgaanbieders te vergroten en de begeleiding van stagiaires te verbeteren.
* Wie een student een praktijk- of werkleerplaats wil aanbieden, kan mogelijk gebruikmaken van de subsidieregeling Praktijkleren.
* Met de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KIPZ) stimuleert het kabinet instellingen om te investeren in opleidingen.
* Als een organisatie is aangesloten bij een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) kan het ten behoeve van leren en werken mogelijk een beroep doen op het fonds.

Meer over subsidiemogelijkheden

Threewise is de vakschool voor opleidingen in de zorg. Threewise is erkend opleider voor de mbo-opleidingen Helpende en Verzorgende IG en biedt daarnaast open trainingen en e-learningmodules aan. Waarmee kunnen we je helpen?

Neem contact op

Lees ook:

De voor- en nadelen van incompany trainingen en opleidingen

Subsidie voor opleidingen in de zorg: 5 opties voor werkgevers

E-learning in de zorg: alles over online cursussen voor zorgprofessionals