Verkorte opleiding helpt zorg aan nieuwe medewerkers

Na een verkorte opleiding van vier maanden hebben zestien mensen op 5 april 2019 hun diploma Helpende Zorg en Welzijn ontvangen. Tien gediplomeerden deden mee aan een pilot van Luba uitzendbureau, opleidingsinstituut Threewise en zorgorganisatie Saffier om mensen sneller op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de zorg.

Er zijn in Nederland veel initiatieven om de instroom van nieuwe medewerkers in de zorg te vergroten. Een reguliere opleiding is voor veel mensen echter een te grote investering in tijd en geld. Reden voor Luba, Threewise en Saffier om een pilot te ontwikkelen, waarin zij-instromers en andere geïnteresseerden versneld de opleiding tot helpende (niveau 2) konden doorlopen. De deelnemers hadden een dag in de week les en liepen stage bij Saffier.

Zorgprofessionals van de toekomst

“Net als alle zorgorganisaties zijn ook wij op zoek naar zorgprofessionals voor de toekomst”, zegt Saskia Brederode, adviseur P&O bij Saffier. “We onderzoeken daarin nieuwe wegen en kijken welke opleidingen goed aansluiten.” Brederode constateert dat een opleidingstraject van twee jaar voor sommige mensen ‘veel te lang’ is. “Bijvoorbeeld vanwege de fase in hun leven of het lagere inkomen gedurende de opleiding.”

Strenge intake

In de pilot selecteerde Luba tien mensen met voldoende motivatie en affiniteit met de zorg voor de verkorte opleiding tot helpende. “Er was een vrij strenge intake om te zien of mensen dit snelle traject aan zouden kunnen”, aldus Roland de Groot, directeur van Threewise. “Zeker niet iedereen kan dat, maar dit was een prachtige groep.” Kim Hofman, senior intercedent zorg bij Luba, spreekt van ‘een pittig traject’ voor de deelnemers. “Ze storten zich vier maanden lang op de opleiding, soms naast hun huidige baan of jong gezin. Je moet wel passie hebben voor de zorg, anders houd je het niet vol.”

>>> Lees ook: Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden

Op 5 april vond de diplomering plaats van zestien deelnemers, waaronder tien uit de samenwerking tussen Luba, Threewise en Saffier. Voor Threewise was het een extra bijzonder moment: het was de eerste diplomering sinds het als zelfstandig opleidingsinstituut erkende mbo-opleidingen aanbiedt.

Mensen behouden voor de zorg

Saffier kijkt tevreden terug op de samenwerking. “We hebben mooie inzichten verkregen door deze pilot, die we zeker meenemen voor de toekomst”, vertelt Brederode. “De mensen die bij ons stage liepen hadden passie voor het vak. Wij hebben ook veel van hen geleerd. Ik zie dit opleidingstraject als een mooie eerste stap van mensen om in de zorg te gaan werken. Of dat nou bij Saffier is of bij een andere organisatie. Ik hoop echt dat ze zich verder ontwikkelen en behouden blijven voor de zorg.”

Luba en Threewise zetten de pilot na de zomer graag voort. Hofman: “In Threewise hebben we een opleider gevonden die maatwerk levert en zich flexibel kan opstellen. Als er door aanhoudende schaarste weer vraag ontstaat naar Helpenden, dan gaan wij zeker verder.”

Heeft uw organisatie interesse in verkorte opleidingen? 

Neem contact op

Lees ook:

Opleidingspilot helpt mensen van uitkering naar baan in de zorg

Incompany trainingen en opleidingen: de voor- en nadelen op een rij