Goedkoper opleiden met de derde leerweg

Iedereen leert op zijn eigen manier. De derde leerweg geeft de ruimte om daaraan invulling te geven. Bij BBL en BOL wordt het aantal opleidingsuren gezien als kwaliteitsnorm voor goed onderwijs. Bij de derde leerweg kan recht worden gedaan aan de ervaring en het leertempo dat iemand heeft.

Doordat de opleiding vaak in minder uur kan worden afgerond, is het mogelijk om met de derde leerweg te besparen op verletkosten. Ook is het vaak mogelijk om de duur van de opleiding in te korten. Ook dat scheelt in de verletkosten. Daarnaast beschikt de werkgever op kortere termijn over goed opgeleide krachten.

Financieren van de opleidingen

Naast een forse besparing op verletkosten, zijn er ook mogelijkheden om opleidingen (deels) te financieren. Denk bijvoorbeeld aan het sectorplan. Als u bent aangesloten bij ZorgZijn Werkt, zijn er vaak mogelijkheden om de begroting rond te krijgen. Voor particulieren geldt dat opleidingskosten kunnen worden afgetrokken van de belasting. Dit heet scholingsaftrek. Ook voor de werkgever geldt dat kosten voor scholing geheel aftrekbaar zijn van de belasting.

Minder uitval door opleiden via derde leerweg

Naast de hogere kosten die de BBL-vorm met zich meebrengt als u alle variabelen meetelt, zult u ook zien dat verkort opleiden veel minder uitval met zich meebrengt. Veel volwassenen vinden een opleiding die langer dan 9 maanden duurt veel te lang. Ze stappen niet voortijdig uit als ze een opleiding via de derde leerweg volgen.

>>> Lees ook: Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden

Voor een rekenvoorbeeld kunt u hier een rekenschema downloaden.

Download rekenschema Naar de mbo-zorgopleidingen van Threewise