Omscholen naar de zorg: 6 punten om rekening mee te houden

Omscholen naar de zorg is spannend, want je begint in een heel nieuw vakgebied. Desondanks doen veel mensen het en met succes! Na de carrièreswitch halen zij vaak meer voldoening uit hun werk dan daarvoor. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je allemaal op letten?

Soms wil je gewoon wat anders, soms komt het op je pad en soms ontdek je dat je simpelweg passie hebt voor de zorg. Hoe het ook zij, omscholen naar de zorg kan altijd. Er zijn volop vacatures en de sector is breed genoeg om voor iedereen een passende functie te hebben.

• Waarom omscholen naar de zorg?

Als zorgverlener maak je verschil in het leven van mensen, omdat je hen biedt wat zij op dat moment nodig hebben. Je komt veel mensen tegen en ieder heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Daarbij doe je het werk meestal in teamverband, waarin je mooie en moeilijke momenten samen deelt. Het werk is dan ook nooit saai.

De kans op een baan in de zorg is groot, ook als je nog geen diploma hebt. Voornamelijk in de ouderenzorg, wijkverpleging, gehandicaptenzorg en ggz staan veel vacatures open. Dit is dus een ideaal moment voor omscholen naar de zorg.

>>> Met een omscholingstraject helpende of verzorgende kun je snel aan de slag

• Waar wil je werken en in welke functie?

De sector Zorg en Welzijn heeft verschillende werkgebieden, zoals het ziekenhuis, sociaal domein, ouderenzorg, GGZ of gehandicapten-, kraam- of jeugdzorg. Waar wil je werken? Doe een aantal stages in verschillende organisaties en loop mee met verschillende functies. Denk aan een manager in een verpleeghuis of helpende in de thuiszorg. Zo krijg je een idee welke branche je aanspreekt en in welke functie je graag wil werken.

• Check de waarde van je werkervaring en opleiding

Hoe makkelijk je kan omscholen naar de zorg hangt voornamelijk af van je eerdere scholing en werkervaring. Je (toekomstige) werkgever kan je vertellen of je direct aan de slag kunt of nog een opleiding moet volgen. Ook een onderwijsinstelling zoals Threewise zorgacademie kan daar informatie over geven.

Een EVC-procedure kan ook zinvol zijn. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Tijdens de procedure wordt je kennis, vaardigheden en ervaring op waarde geschat. Zo weet je hoe je je talenten zo goed mogelijk kan benutten of misschien wel vrijstellingen voor bepaalde vakken kunt krijgen. Met de EVC-Quickscan weet je of een EVC-procedure relevant voor je is.

• Omscholen naar de zorg? Zoek een werkgever

Als je een idee hebt gekregen waar je wilt werken en welke functie je wilt uitvoeren, kun je op zoek gaan naar een werkgever. Informeer bij zorgorganisaties welke mogelijkheden zij bieden of zoek op internet naar zogenoemde ´leerlingvacatures´ of ´opleidingsplek´. Eventueel kun je aankloppen bij het UWV. Zij helpen mensen zonder werk op weg naar het vinden van een baan en weten vaak van de versnelde opleidingsmogelijkheden.

• Werken-leren of voltijd studeren?

Wie gaat omscholen naar de zorg volgt meestal een opleiding. Je kan kiezen uit werken-leren of voltijd studeren. Werken-leren kan zowel op het mbo (BBL) als op het hbo (duaal of deeltijd). Je gaat dan (meestal) één dag in de week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk. Het geleerde pas je dus direct toe in de praktijk. In de combinatie werken en leren betaalt de werkgever vaak de opleiding. Voor veel zij-instromers is deze combinatie een uitkomst. Je ontvangt dan een leerlingensalaris dat ieder jaar stijgt en je betaalt geen kosten voor scholing. Een voltijdsopleiding moet je wel zelf betalen. Hierbij ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

>>> Het verschil tussen BOL, BBL en derde leerweg

• Reguliere opleiding of versnelde opleiding?

Een zorgopleiding op mbo-niveau duurt tussen de 1 en 4 jaar. Meestal doen studenten eerst de opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn in twee jaar en studeren daarna door tot Verzorgende IG. Wie in één keer Verzorgende IG doet, is drie jaar bezig. Voor veel mensen is een omscholingstraject met een reguliere opleiding vaak een te grote investering in tijd en geld. Threewise ontwikkelt daarom regelmatig versnelde opleidingstrajecten.

In 2019 ontwikkelden Threewise, uitzendbureau Luba en zorgorganisatie Saffier een pilot, waarin zij-instromers en andere geïnteresseerden in vier maanden de opleiding tot helpende (niveau 2) konden doorlopen. De deelnemers hadden een dag in de week les en liepen stage bij Saffier. Later werkten Threewise en Luba weer samen. Dit keer voor mensen met een uitkering die de opleiding Helpende Zorg en Welzijn in drie maanden konden afronden. Door de opleiding te volgen, vervalt hun sollicitatieplicht en kunnen zij zich met behoud van uitkering laten omscholen. Na twee maanden theoretisch onderwijs en vijf weken praktijkstage zijn ze bevoegd om als Helpende aan de slag te gaan in de zorg. En met het WijkLeerbedrijf leidt Threewise deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt binnen één jaar op tot zorghulp (niveau 1).

Bekijk onze opleiding Helpende Bekijk onze opleiding Verzorgende IG

Neem contact op

Lees ook:

Threewise start BBL-opleiding Verzorgende IG

Studenten geven Threewise een 8,3