WijkLeerbedrijf Den Haag: 144 mensen begeleiden naar baan in de zorg

Het WijkLeerbedrijf Den Haag krijgt de komende drie jaar een vervolg. Partners in het project, waaronder Threewise zorgacademie, ondertekenden onlangs een overeenkomst om 144 deelnemers vanuit de bijstand op te leiden en te begeleiden naar een baan in de zorg.

Binnen het WijkLeerbedrijf worden deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt binnen één jaar opgeleid tot zorghulp. In deze entreeopleiding ‘Assistent dienstverlening en zorg’ doen ze werkervaring op in de vorm van een stage, zowel bij toekomstige werkgevers in de zorg als bij kwetsbare bewoners in de wijk. Hierbij worden ze, vanuit twee locaties, intensief begeleid door coördinatoren.

Begeleiding naar baan in de zorg

Zo helpen de deelnemers kwetsbare wijkbewoners met allerlei klusjes in en om het huis. Denk aan samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken en begeleiden naar activiteiten in de wijk. Dit geeft mensen de mogelijkheid langer zelfstandig thuis te blijven wonen en dringt de eenzaamheid in de wijk terug. Na het afronden van de éénjarige opleiding worden de deelnemers begeleid naar een passende baan in de zorg.

Trots en zelfvertrouwen

Het WijkLeerbedrijf bestaat sinds 2014 en is een samenwerking tussen onder andere Calibris Advies, Threewise, ROC Mondriaan, lokale zorg- en welzijnsinstellingen en de gemeente Den Haag. “Threewise draagt hier graag aan bij. Het sluit heel goed aan op onze missie om mensen verder te helpen in werk én leven”, aldus Threewise-directeur Bernadette Molier. “De deelnemers hebben vaak veel tegenslagen in hun leven. Dit is duidelijk te merken aan de manier waarop ze binnenkomen aan de start van het traject. Als je hen dan een jaar later bij de diploma-uitreiking ziet, vol trots en zelfvertrouwen, is dat heel mooi.”

>>> Leestip: Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden

Threewise leidt jaarlijks vier groepen deelnemers op, in samenwerking met ROC Mondriaan. Molier: “ROC Mondriaan verzorgt de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap, wij doen de beroepsvakken. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken, voedingsleer, communicatie, omgaan met geld en persoonlijke verzorging.”

Diploma-uitreiking WijkLeerbedrijf Den Haag

Op de bijeenkomst waar partners de samenwerkingsovereenkomst ondertekenden, vond ook de diploma-uitreiking van groep 15 van WijkLeerbedrijf Den Haag plaats. Elf deelnemers ontvingen hun diploma in het bijzijn van wethouder Bert van Alphen. Negen van hen gaan aan het werk voor een zorgorganisatie, twee gaan verder met een opleiding op mbo-niveau 2.

Lees ook:

Threewise ondertekent Sectordeal Zorg Den Haag

Verkorte opleiding helpt zorg aan nieuwe medewerkers