‘Ons nieuwe concept vraagt andere competenties van voedingsassistenten’

Voor voedingsassistenten en medewerkers voeding in het Franciscus Gasthuis & Vlietland is de afgelopen anderhalf jaar het nodige veranderd. Een deels nieuwe werkwijze, een ander voedingsconcept en extra collega’s om de patiënten gastvrij van maaltijden te voorzien. Diederik Sikkens, afdelingsmanager Eten en drinken, vertelt over de stappen die al zijn gezet en nog volgen, onder meer in het trainen van voedingsassistenten en medewerkers voeding.

In 2015 fuseerden de ziekenhuizen Vlietland (Schiedam) en Sint Franciscus Gasthuis (Rotterdam) naar Franciscus Gasthuis & Vlietland. Echter kwam de uitstraling nog niet geheel overheen. In Franciscus Vlietland viel bijvoorbeeld het voedingsproces al geheel onder de facilitaire dienst, maar in Franciscus Gasthuis nog deels onder de zorg. Omdat de werkwijze in Vlietland goed beviel, werd besloten dezelfde structuur ook in het Gasthuis te implementeren, namelijk in februari 2021.

”Alle voedingsassistenten hebben we in één dag overgeheveld naar het facilitair bedrijf”, vertelt Diederik Sikkens, afdelingsmanager Eten en drinken. Aandacht geven maakt veel verschil voor een soepele overgang, zegt hij. ”Al voor de implementatie leerden de voedingsassistenten en medewerkers voeding (primair ondersteunend aan voedingsassistent) de leidinggevenden van het facilitair bedrijf kennen. We bespraken het plan doorgrondig en bereidden hen goed voor op de overgang. Ook waren wij – en zijn wij nog steeds – regelmatig te zien op de zorgafdelingen. Het was een grote organisatie. Maar we gingen er met z´n allen voor en hebben nog geen spijt.”

Nieuwe rol voedingsassistenten

Het is belangrijk dat de organisatie van de voedingsassistenten stevig staat, want begin 2022 is een nieuw voedingsconcept in gebruik genomen op de locatie Gasthuis, waar dat op locatie Vlietland al eerder gebeurde. ”Het oude voedingsconcept bestond uit een warme maaltijdkar waar een beperkte keuze was uit vlees, vis of vegetarisch”, vertelt Sikkens. Vooraf maakte het facilitair bedrijf een inschatting van de benodigde hoeveelheid maaltijdcomponenten. Maar in de praktijk bleek dit nooit goed uit te komen. Sikkens: ”De laatste patiënt kon niet uit hetzelfde kiezen als de eerste patiënt. Met het nieuwe concept kunnen patiënten van te voren hun maaltijd uit diverse componenten samenstellen – via een menu of poster met afbeeldingen. In de afdelingskeuken worden alle vooraf klaargemaakte maaltijden geregenereerd.”

>>> Lees meer over het voedingsconcept van Franciscus Gasthuis & Vlietland

De voedingsassistenten en medewerkers voeding hebben hier een speciale rol in. Zij adviseren de patiënten in hun voedingskeuzes, regenereren en serveren vervolgens de maaltijden en tussendoortjes. Daarbij komt een voedingsassistent al snel negen tot tien keer op één dag bij een patiënt voor eten en drinken; dat is vaker en langer dan de familie tijdens het bezoekuur. ”Wij vinden het belangrijk dat zij tijdens die contactmomenten servicegericht zijn. Op deze manier heeft dit concept veel meer oog voor gastvrijheid dan het a la minute opscheppen op een bord. Het vraagt dus ook andere competenties van de voedingsassistenten en medewerkers voeding”, aldus Sikkens.

Trainen in gastvrijheid

De kennis moet dus worden bijgespijkerd, maar dat niet alleen. ”Om op sterkte te komen, hebben we 25 voedingsassistenten en medewerkers voeding aangenomen”, licht Sikkens toe. ”Deze hebben een achtergrond in de zorg, horeca, schoonmaak en retail. Heel divers dus. Wij vinden het belangrijk dat iedereen dezelfde achtergrondkennis heeft. In 2021 leidde Threewise daarom alle voedingsassistenten op.”

“De deelnemers zijn erg positief over de training”, gaat Sikkens verder. ”Ze vinden de twee trainers tof. Het zijn verschillende karakters, maar vullen elkaar heel mooi aan. Sommige medewerkers vinden het qua leerstof best pittig of gedetailleerd, maar alles is relevant. De feedback nemen we in ieder geval mee naar de volgende training.”

Ontdek onze opleidingen voor voedingsassistenten

En die volgende training komt al snel. In september start namelijk de volgende groep – de medewerkers voeding. Dit wordt een traject met examinering voor een mbo-certificaat. Sikkens: ”Threewise biedt dit nu ook aan. Daar zijn wij blij mee, want dit legt urgentie op de training. De training gaat niet langer alleen om de organisatie of de medewerkers zelf, maar om iets wat hen toekomst biedt. Het wakkert de intrinsieke motivatie extra aan. Tegelijkertijd biedt het doorgroeimogelijkheden naar de functie voedingsassistent.”

diederik sikkens

Diederik Sikkens

Mbo-certificaat

Krijgen de voedingsassistenten ook de kans een mbo-certificaat te halen? Sikkens: ”We onderzoeken de mogelijkheden voor de voedingsassistenten die ook een mbo-certificaat willen ontvangen. Verder begreep ik dat Threewise bezig is met modularisatie van de opleiding Voedingsassistent. Mensen kunnen dus mogelijk losse modules volgen die samen tot een mbo-(deel)certificaat leiden. Hiermee zou je medewerkers met bepaalde leerdoelen kunnen helpen zonder dat er een lang traject bij komt kijken.”

>>> ‘Modulair onderwijs sluit aan bij passie en talenten van mensen’

”We laten in ieder geval zien dat we bereid zijn te investeren in onze medewerkers”, besluit Sikkens. ”Vaak is de gedachte: wat als ik investeer, maar de medewerkers gaan weg? Ik draai het liever om: wat als ik niet investeer en de medewerkers blijven?”

Wilt u voedingsassistenten in uw ziekenhuis opleiden of bijscholen? We bespreken graag de mogelijkheden!

Neem contact op Wat opdrachtgevers over ons zeggen

Lees ook:

Opleiding voedingsassistent in het ziekenhuis: de mogelijkheden
‘Voedingsassistenten maken hét verschil voor patiënten’