Opleiding voedingsassistent in het ziekenhuis: de mogelijkheden

De opleiding Voedingsassistent bestaat niet meer, maar de behoefte aan goed opgeleide voedingsassistenten en servicemedewerkers in ziekenhuizen is onverminderd aanwezig. Welke mogelijkheden zijn er op mbo-2 niveau? Een overzicht.

In elk ziekenhuis werken tientallen gastvrijheidsmedewerkers die medeverantwoordelijk zijn voor het verstrekken van eten en drinken en daarmee het herstel van patiënten. In veel ziekenhuizen is de functie voedingsassistent gemeengoed, maar ook benamingen als servicemedewerker, roomservicemedewerker, zorgondersteuner of facilitair zorgmedewerker komen voor.

Variatie in aansturing en taken van de voedingsassistent

Ook in de aansturing van voedingsassistenten en soortgelijke functies is veel variatie. Soms vallen deze medewerkers onder de zorg, soms onder facilitair. Verder is er nog onderscheid te maken tussen functionele aansturing en hiërarchische aansturing én verschilt het takenpakket per ziekenhuis. Waar een voedingsassistent zich in de regel focust op de maaltijdvoorziening, is een servicemedewerker of zorgondersteuner ook verantwoordelijk voor andere facilitaire taken.

Opleiding tot voedingsassistent

De opleiding Voedingsassistent bestaat niet meer. Om voedingsassistent in een ziekenhuis te worden, zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. De opleidingen op mbo-2 niveau die hiervoor in aanmerking komen, zijn Medewerker Facilitaire dienstverlening en Helpende Zorg en Welzijn. Beide opleidingen, die doorgaans twee jaar duren, zijn gebaseerd op het zogeheten kwalificatiedossier Dienstverlening.

Bekijk onze opleiding Voedingsassistent

Diverse leerwegen voor het opleiden van voedingsassistenten

Een opleiding tot voedingsassistent kan op diverse manieren worden gevolgd. Via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de derde leerweg. Behalve deze erkende opleidingen zijn er ook opleidingen waarbij studenten alle vakgerichte kennis en vaardigheden opdoen, maar geen onderricht krijgen in vakken als Nederlands en rekenen die anders verplicht zijn.

Threewise zorgacademie biedt vier varianten voor het opleiden van voedingsassistenten:

1. Opleiding via de derde leerweg

Een opleiding via de derde leerweg leidt bij Threewise tot een erkend mbo-diploma, maar dan in kortere tijd. Deze opleiding op mbo-2 niveau duurt gemiddeld 9 maanden en bevat 16 lesdagen, waarin de nadruk ligt op onderwerpen die voor een voedingsassistent van belang zijn.

>>> Lees ook: Goedkoper opleiden met de derde leerweg

2. BBL-opleiding

Met een BBL-opleiding op mbo-2 niveau leidt Threewise (aankomende) voedingsassistenten op. Dat kan in één jaar en in twee jaar. In tegenstelling tot een opleiding via de derde leerweg kent BBL een urennorm: van de minimaal 850 uren onderwijs per jaar zijn er minimaal 200 bestemd voor klassikaal onderwijs. Ondanks de urennorm en hogere verletkosten dan bij een opleiding via de derde leerweg, is BBL nog altijd een populaire leerweg bij organisaties.

3. Niet-kwalificerende opleiding

Een niet-kwalificerende opleiding tot voedingsassistent leidt niet tot een mbo-diploma, omdat vakken als Nederlands, rekenen of burgerschap ontbreken. Het voordeel hiervan is dat deelnemers zich volledig kunnen richten op het leren van vakgerelateerde kennis en vaardigheden. De opleiding wordt volledig op maat voor de opdrachtgever ontwikkeld. Deelnemers ontvangen bij goed gevolg een certificaat.

4. Cursus Voedingsassistent online

Voedingsassistenten die zichzelf willen blijven ontwikkelen, hebben die mogelijkheid met de online cursus Voedingsassistent. Deze e-learning van Threewise houdt professionals in relatief weinig tijd up-to-date op thema’s als communicatie, gastvrijheid, HACCP, voedingsleer, dieetleer en allergenen.

Threewise verzorgt bovenstaande opleidingen voor voedingsassistenten – de online cursus uiteraard uitgezonderd – zowel op de eigen zorgacademie als incompany.

Bent u benieuwd naar onze opleidingsmogelijkheden voor voedingsassistenten of (room)servicemedewerkers in uw organisatie? We bespreken het graag!

Neem contact op

Lees ook:
Gelre stoomt medewerkers klaar voor roomserviceconcept
Servicemedewerkers Ziekenhuis Amstelland starten opleiding op maat