Opleiding voedingsassistent in het ziekenhuis: de mogelijkheden

De behoefte aan goed opgeleide voedingsassistenten en servicemedewerkers in ziekenhuizen blijft groot. Welke mogelijkheden zijn er op mbo-2 niveau? Een overzicht.

In elk ziekenhuis werken tientallen gastvrijheidsmedewerkers die medeverantwoordelijk zijn voor het verstrekken van eten en drinken en daarmee het herstel van patiënten. In veel ziekenhuizen is de functie voedingsassistent gemeengoed, maar ook benamingen als servicemedewerker, roomservicemedewerker, zorgondersteuner of facilitair zorgmedewerker komen voor.

Variatie in aansturing en taken van de voedingsassistent

Ook in de aansturing van voedingsassistenten en soortgelijke functies is veel variatie. Soms vallen deze medewerkers onder de zorg, soms onder facilitair. Verder is er nog onderscheid te maken tussen functionele aansturing en hiërarchische aansturing én verschilt het takenpakket per ziekenhuis. Waar een voedingsassistent zich in de regel focust op de maaltijdvoorziening, is een servicemedewerker of zorgondersteuner ook verantwoordelijk voor andere facilitaire taken.

Opleiding tot voedingsassistent

Om voedingsassistent in een ziekenhuis te worden, zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. De opleidingen op mbo-2 niveau die hiervoor in aanmerking komen, zijn Medewerker Facilitaire dienstverlening en Helpende Zorg en Welzijn. Beide opleidingen, die doorgaans twee jaar duren, zijn gebaseerd op het zogeheten kwalificatiedossier Dienstverlening.

Bekijk onze opleiding Voedingsassistent

Diverse mogelijkheden voor het opleiden van voedingsassistenten

Om voedingsassistent in het ziekenhuis te worden of kennis bij te spijkeren, biedt Threewise zorgacademie verschillende varianten voor de opleiding Voedingsassistent:

1. Incompany opleiding in het ziekenhuis
De opleiding Voedingsassistent kan incompany worden verzorgd als opleiding naar het erkende mbo-certificaat ‘Hospitality en Voeding in zorg en welzijn’, of als niet-kwalificerende opleiding op maat. We schenken in de opleiding veel aandacht aan de volgende thema’s: voedingsleer en allergenen, dieetleer, ziektebeelden en voeding, HACCP, feedback geven en ontvangen, presenteren van eten en drinken, communicatie en gastvrijheid.

Bij een niet-kwalificerende opleiding ontbreken vakken als Nederlands, rekenen of burgerschap. Het voordeel hiervan is dat deelnemers zich volledig kunnen richten op het leren van vakgerelateerde kennis en vaardigheden. Deelnemers aan deze variant ontvangen bij goed gevolg een Threewise-certificaat.

Meer informatie

2. Opleiding met mbo-certificaat (particulier)
De opleiding Voedingsassistent kan worden verzorgd als opleiding naar het erkende mbo-certificaat ‘Hospitality en Voeding in zorg en welzijn’. Voor deze opleiding is een werk- of stageplaats nodig om het geleerde in praktijk te kunnen brengen. De opleiding wordt gedurende drie maanden (acht dagdelen) verzorgd in Den Haag.

Meer informatie

3. Opleiding met Threewise-certificaat (particulier)
Ook als je geen werk- of stageplaats in de zorg hebt, kun je een opleiding Voedingsassistent volgen. Als je slaagt, krijg je het Threewise-certificaat Voedingsassistent en ben je klaar om in de praktijk de functie uit te voeren. Als je een werkplek hebt gevonden, kun je alsnog verder leren voor het erkende mbo-certificaat voor voedingsassistenten.

Meer informatie

4. Online cursus Voedingsassistent
Voedingsassistenten die zichzelf willen blijven ontwikkelen, hebben die mogelijkheid met de online cursus Voedingsassistent. Deze e-learning houdt voedingsassistenten in relatief weinig tijd up-to-date op thema’s als communicatie, gastvrijheid, HACCP, voedingsleer, dieetleer en allergenen.

Meer informatie

5. Opleiding Helpende Zorg & Welzijn
Threewise zorgacademie verzorgt de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Deze opleiding op mbo-niveau 2 vindt volgens de derde leerweg plaats. Dit betekent dat deelnemers de opleiding versneld kunnen doorlopen maar wel een officieel erkend mbo-diploma op niveau 2 ontvangen. Met de opleiding Helpende Zorg & Welzijn kun je onder andere als voedingsassistent in het ziekenhuis werken.

Helpende incompany Helpende particulier

 

Bent u benieuwd naar onze opleidingsmogelijkheden voor voedingsassistenten of servicemedewerkers in uw organisatie? We bespreken het graag!

Dit zeggen onze opdrachtgevers Neem contact op