‘Voedingsassistenten maken hét verschil voor patiënten’

Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn zich er steeds meer van bewust dat je ziekte niet alleen met pillen en drankjes kunt tegengaan, maar dat eten en drinken ook een belangrijke rol speelt. Maar dan hebben zorginstellingen wel mensen met de juiste kennis en vaardigheden nodig die patiënten en cliënten begeleiden in deze voedingskeuzes. “Een voedingsassistent kan hét verschil maken”, aldus René van den Berg, trainer bij Threewise zorgacademie voor onder meer de opleiding Voedingsassistent.

Threewise heeft de incompany opleiding Voedingsassistent voor ziekenhuizen dit jaar speciaal doorontwikkeld voor particulieren. In twee varianten, namelijk één voor huidige voedingsassistenten en één voor mensen zonder werk- of stageplek die voedingsassistent willen worden.

Opleidingen Voedingsassistent voor particulieren

“Deelnemers worden in de opleiding klaargestoomd voor het vak”, vertelt trainer René van den Berg. Zo krijgen de deelnemers veel vakkennis over onder meer gastvrijheid, voedingsleer & allergenen, HACCP, communicatie, dieetleer & slikproblematiek, presenteren van eten en drinken, infectiepreventie en ziektebeelden & voeding. Van den Berg: “Daarnaast gaan de deelnemers aan de slag met zichzelf. Wie ben ik als voedingsassistent? Hoe communiceer ik en hoe werken we fijn samen?”

Een betere versie van jezelf

Deze vaardigheden zoals zelfreflectie, samenwerken, empathie, zelfvertrouwen en persoonlijk leiderschap vindt Van den Berg erg belangrijk voor de functie. “Hiermee creëren voedingsassistenten een onderscheidend vermogen. Goede zorg en lekker eten kun je in iedere zorginstelling krijgen. Maar dat de mens achter de patiënt wordt gezien, maakt écht verschil.”

René van den Berg: “Voedingsassistent is een prachtig vak waar professionals met specifieke vaardigheden voor nodig zijn.”

De vakken communicatie en persoonlijk leiderschap geeft Van den Berg dan ook het liefst. Hij gebruikt graag verschillende werkvormen en zet transactionele analyse en de dramadriehoek in. “Ik hou van interactief, praktisch en spiegelend lesgeven en gebruik veel video’s en filmmateriaal. Dit maakt het heel herkenbaar voor de deelnemers.”

Prachtig vak

“Gedurende een opleiding zie ik deelnemers groeien, ze ervaren steeds meer trots en hun zelfvertrouwen groeit”, vertelt Van den Berg. “Er zijn zelfs deelnemers die achteraf zeggen ´ik kijk nu heel anders naar patiënten’. Dat vind ik een fantastisch resultaat. Uiteindelijk wil ik dat deelnemers hun intrinsieke motivatie vinden en elke dag zien als een nieuwe uitdaging. Dat we met elkaar zoeken naar oplossingen en verbeteringen en ´gastvrijheid en voeding´ steeds meer wordt gewaardeerd in de zorg. Het maakt het vak van voedingsassistent tot een prachtig vak waar professionals met specifieke vaardigheden voor nodig zijn.”

Wil je meer weten over onze opleidingen voor voedingsassistenten?

Neem contact op

Lees ook:

Threewise start opleiding Voedingsassistent voor particulieren