De voedingsassistent als adviseur in Franciscus Gasthuis & Vlietland

De facilitaire dienst van Franciscus Gasthuis & Vlietland ondergaat een flinke update. Waar op locatie Vlietland in 2020 een nieuw voedingsconcept is geïmplementeerd, ging de locatie Gasthuis begin 2022 over. Het maakt deel uit van een groter verandertraject, waarbij ook de rol van voedingsassistenten verandert en zij hierin worden getraind. “Zo ondersteunen wij het herstel van patiënten optimaal”, vertelt Fieke Stolk, Sectormanager Hotelservices.

Fieke Stolk is onder meer verantwoordelijk voor het eten en drinken in het ziekenhuis. “De ziekenhuizen Vlietland (Schiedam) en Sint Franciscus Gasthuis (Rotterdam) zijn sinds 2015 gefuseerd. Daarom willen we de uitstraling zoveel mogelijk harmoniseren. Daarbij willen we als facilitaire dienst zoveel mogelijk de zorg ontzorgen door facilitaire zaken te scheiden van zorg.”

In Franciscus Vlietland viel bijvoorbeeld het voedingsproces al geheel onder de facilitaire dienst, maar in Franciscus Gasthuis nog deels onder de zorg. Omdat de werkwijze in Vlietland goed beviel, werd besloten dezelfde structuur ook in het Gasthuis te implementeren. Waar eerder voedingsassistenten onder de zorgteams vielen, vormen ze nu samen een aparte afdeling voor het hele ziekenhuis.

Nieuw voedingsconcept met zes eetmomenten

“Ook het voedingsconcept wordt geharmoniseerd”, vertelt de manager. “In beide ziekenhuizen hanteerden we een ander voedingsconcept. Beide concepten voldeden niet aan onze eisen, omdat we een concept willen waarbij wij exact weten wat patiënten binnenkrijgen. Wij vinden dit belangrijk, omdat we dan kunnen sturen op voeding die de gezondheid van onze patiënten ondersteunt.”

Het nieuwe voedingsconcept bestaat uit zes eetmomenten en focust zich op wat de individuele patiënt met zijn ziektebeeld nodig heeft. Patiënten kiezen hun ontbijt en lunch uit een buffetwagen. Vanaf een menukaart kiezen de patiënten het diner. Tussendoor krijgen ze snacks aangeboden. In het ziekenhuis in Rotterdam wordt alles vers klaargemaakt.

“De bedoeling is dat iedere patiënt aan het einde van de dag zijn benodigde voedingsstoffen binnen heeft”, gaat Stolk verder. “Een diëtist stelt samen met een voedingsassistent vast wat een patiënt per dag nodig heeft, passend bij het ziektebeeld. Sommigen hebben meer eiwitten nodig en anderen meer energie. De voedingsassistent legt in een online systeem vast wat iedere patiënt per eetmoment binnenkrijgt. Het systeem rekent vervolgens uit welke voedingsstoffen de patiënt nog moet krijgen om te voldoen aan de behoefte. Bij ieder keuzemoment gebruikt de voedingsassistent de vastgelegde informatie om de patiënt te helpen kiezen.”

Meer adviserende rol voor voedingsassistenten

In Vlietland is het nieuwe voedingsconcept al in 2020 geïmplementeerd. In de herfst van 2021 gaat ook Gasthuis over. “De organisatie van de voedingsassistenten moest eerst goed staan, voordat het nieuwe voedingsconcept geïmplementeerd kan worden”, vertelt Stolk. “Het voedingsconcept is namelijk deel van een groter verandertraject. Om onze collega´s op maat uit te rusten, wilden we hen eerst trainen. Threewise deed een voorzet die wij met onze expertises aanvulden, zo is de training op maat en passend bij onze visie ontstaan.”

Ontdek onze opleiding Voedingsassistent voor ziekenhuizen

Een jaar lang komt iedere maand een ander onderwerp aan bod, zoals hygiëne, voedingsleer, het voedingsconcept, HACCP, infectiepreventie enzovoort. Sommige onderwerpen zijn zo belangrijk voor het ziekenhuis, dat het twee maanden doorloopt, zoals gastvrijheid en dieetleer. Ieder onderwerp bestaat uit een e-learning en klassikale les door iemand uit het vak. Aan het einde van de training doen de deelnemers een examen en krijgen ze bij succesvolle afronding een certificaat.

Complete opleiding tot voedingsassistent

Stolk: “Het is geen officiële opleiding, omdat het helemaal op maat is gemaakt. Maar het niveau is vergelijkbaar met mbo-niveau.” Je kunt het zien als een complete opleiding tot voedingsassistent waarbij alles wat wij belangrijk vinden aan bod komt”, concludeert Stolk. “Zo ondersteunen we het herstel van onze patiënten én harmoniseren we de facilitaire dienst op beide locaties.”

Wilt u voedingsassistenten in uw ziekenhuis of zorginstelling opleiden of bijscholen? We bespreken graag de mogelijkheden!

Neem contact op

Lees ook:

Servicemedewerkers Ziekenhuis Amstelland starten opleiding op maat

Opleiding voedingsassistent in het ziekenhuis: de mogelijkheden