VGN en ActiZ: bevorder zij-instroom en doorstroom met leereenheden op maat

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en ActiZ pleiten voor een nieuwe, landelijke opleidingsaanpak voor volwassenen. Flexibele leereenheden moeten zorgen dat zij-instroom en doorstroom makkelijker worden, om daarmee het personeelstekort in de zorg tegen te gaan.

De zorg heeft veel nieuwe medewerkers nodig via zij-instroom, maar zonder relevant zorgdiploma kunnen mensen niet zomaar aan de slag. Voor medewerkers die willen doorstromen is een extra opleiding erbij vaak een flinke belasting, aldus VGN en branchevereniging Actiz. Voor beide groepen is het noodzakelijk dat het beroepsonderwijs beter aansluit bij hun wensen en leerbehoeften.

>>> Lees ook: Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden

De leereenheden moeten daar volgens VGN en ActiZ voor gaan zorgen. Ze zijn op maat, flexibel en erkend. De focus ligt op wat iemand al kan en wat iemand nog bij kan leren. Door opleidingen in kleinere eenheden aan te bieden, wordt het aantrekkelijk om voor de zorg te kiezen of door te stromen naar een andere functie of branche. Deze aanpak brengt voor belangstellenden bovendien werk en privé beter in balans, aldus beide partijen.

Van pilot naar landelijke dekking

Samen met het onderwijs en de ministeries van VWS en OCW is via pilots ontdekt wat de leereenheden in de praktijk betekenen voor mensen, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. Tijdens het congres ‘Onderwijs op maat’ spraken alle betrokken partijen, na een succesvolle eerste fase met toepassing van leereenheden, de doelstelling van een landelijke dekking uit. “We hebben van de overheid nodig dat zij snel wetgeving aanpassen (voor erkenning certificaten) en bereid zijn deze trajecten mee te financieren”, reageerde secretaris VNO-NCW Gertrud van Erp.

Resultaten en ambities

VGN-bestuursvoorzitter Boris van der Ham en Aaldert Mellema, voorzitter van het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds in de ouderenzorg (A+O VVT), reikten tijdens het congres een document uit met de bereikte resultaten tot nu toe en de ambities aan vertegenwoordigers van OCW en VWS. Van der Ham: “Iedereen weet inmiddels hoe ernstig de situatie op de arbeidsmarkt is. Hier wordt goed doorgepakt.”

Bron: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Lees ook: Verkorte opleiding helpt zorg aan nieuwe medewerkers