Subsidiebedrag op scholing via SectorplanPlus ruim overtekend

Het derde tijdvak van SectorplanPlus is ruim overtekend. Werkgevers binnen Zorg en Welzijn vroegen gezamenlijk 140 miljoen euro subsidie aan voor de scholing van nieuwe en bestaande medewerkers, terwijl het ministerie van VWS 95 miljoen euro voor dit tijdvak had gereserveerd.

Dit blijkt uit een voortgangsrapportage over SectorplanPlus, waarop werkgevers binnen Zorg en Welzijn sinds december 2017 een beroep kunnen doen. Inmiddels zijn er drie aanvraagrondes geweest. Meer dan 900 organisaties hebben gezamenlijk ruim 242.000 scholingstrajecten aangevraagd.

>>> Lees ook: Subsidie voor opleidingen in de zorg: 5 opties voor werkgevers

Voor tijdvak 3, dat op 1 januari 2019 van start ging, heeft de minister van VWS 95 miljoen euro gereserveerd. In totaal werden echter aanvragen ingediend voor 140 miljoen euro om 106.389 opleidingen en/of trainingen te kunnen starten. Hoeveel subsidie er uiteindelijk wordt toegekend, is nog niet duidelijk.

Kwalificatie van nieuwe beroepskrachten en huidige medewerkers

Het aantal trajecten waarvoor subsidie wordt aangevraagd loopt per tijdvak verder op. Het grootste deel van de beschikbare middelen wordt ingezet voor de kwalificatie van nieuwe beroepskrachten via een BBL-route of de hbo-duale leerweg. Tegelijkertijd zetten zorgorganisaties ook in op de scholing van huidige medewerkers naar een hoger kwalificatieniveau en de opleiding van extra praktijk-/ werkbegeleiders.

Lees ook: Opleidingen in de zorg: kansen voor werkgevers én werkzoekenden