Subsidie praktijkleren: alles wat je wilt weten over deze mbo-subsidieregeling

Met de subsidieregeling praktijkleren mbo en de subsidie praktijkleren derde leerweg wordt het prijskaartje voor een opleiding een stuk aantrekkelijker. Maar wat houdt het in, hoe kun je de subsidie praktijkleren aanvragen en wat zijn de voorwaarden? Je leest het in dit blog.

Werkgevers of leerlingen vinden het aanvragen van subsidies vaak een complex proces. Maar met de juiste informatie kan het een waardevolle ondersteuning zijn bij het starten van een nieuwe opleiding.

Wat is een subsidie praktijkleren?

De subsidieregeling praktijkleren is een initiatief van de overheid om werkgevers te stimuleren praktijkleerplaatsen aan te bieden. Ze dragen hiermee bij aan de ontwikkeling van toekomstig talent en versterken de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Werkgevers die praktijkleren mbo mogelijk maken, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Werkgever? Ontdek ons opleidingsaanbod

Voor werkgevers die praktijkleren mbo faciliteren, zijn er bepaalde voorwaarden en procedures van toepassing. Zo dient de student een mbo-opleiding te volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), het bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn en de opleiding moet gericht zijn op een volledig diploma. Alle voorwaarden voor de subsidie praktijkleren vind je via deze link.

Subsidie praktijkleren derde leerweg

De opleidingen van Threewise vallen onder de categorie ‘praktijkopleidingen in de derde leerweg’. Dit houdt in dat het verkorte studies zijn waarbij geen urennorm geldt. Op deze opleidingen zijn bijzondere regelingen van toepassing.

Ook zijn er verschillende rondes waarin de werkgever de subsidie praktijkleren kan aanvragen. De data van de aanvraagrondes in 2024 en 2025 worden op een later moment vastgesteld. Je vindt de openingsdata op deze pagina zodra ze bekend zijn.

De subsidie geldt voor de diplomagerichte opleidingsvormen (volledige mbo-opleidingen) en voor opleidingen die gericht zijn op een certificaat of op de praktijkverklaring. In dit artikel gaat de RVO hier dieper op in.

Particulieren: subsidie praktijkleren aanvragen

Niet alleen werkgevers die een praktijkplek aanbieden kunnen de subsidie aanvragen; we bieden ook ondersteuning aan particulieren die gebruik willen maken van de subsidie praktijkleren. In deze video leggen we uit hoe je die aanvraagt.

Studeer je of wil je gaan studeren bij Threewise, dan zijn er meerdere opleidingen waarvoor de subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg geldt. Het gaat om de volgende opleidingen:

Verzorgende IG
Helpende Zorg & Welzijn
Verpleegkundige
Voedingsassistent

Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden voor opleidingen bij Threewise zorgacademie? Kijk dan eens op deze pagina. Kun je je antwoord niet vinden, neem contact op via onderstaande knop. We helpen je graag verder!

Neem contact op

Lees ook:

Het verschil tussen BOL, BBL en derde leerweg

Een particuliere opleiding (mbo) kies je om deze redenen