STAP-budget (zorg): dit betekent het voor jou

Werkenden en werkzoekenden kunnen sinds 2022 een STAP-budget aanvragen. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal 1000 euro per jaar en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. Het geld is te gebruiken voor verschillende mbo-opleidingen, cursussen en trainingen. Wat heb jij aan het STAP-budget en wat kun je er bijvoorbeeld mee in de zorg? We zetten het voor je op een rij.

Mensen die het meeste aan bijscholing hebben, maken te weinig gebruik van de belastingaftrek, vindt de rijksoverheid. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden met beroepen waar minder vraag naar is. Of mensen die om financiële redenen geen (bij)scholing volgen. De overheid zocht hiervoor een oplossing en kwam uit bij het STAP-budget. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

STAP-budget: 1000 euro per jaar voor persoonlijke ontwikkeling

Het doel van het STAP-budget is dat mensen sneller kiezen voor een opleiding, training of cursus. Op deze manier kan iedereen de regie pakken om zich te ontwikkelen tijdens de loopbaan en de positie op de arbeidsmarkt te versterken. Mensen die zich laten om- of bijscholen kunnen voorkomen dat ze hun baan verliezen. Ook hebben zij meer kans om een andere baan te vinden.

Bekijk onze zorgopleidingen met STAP-budget

Werk verandert namelijk snel en steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis zijn er banen verdwenen terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. Voor mensen met zware beroepen, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunnen zij op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

Opleidingen, trainingen en cursussen

Wie een opleiding, cursus of training wil doen, meldt zich aan voor het STAP-budget en geeft tegelijkertijd aan welke scholing het wordt. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling. Er zijn veel verschillende soorten scholingen mogelijk in een breed scala van onderwerpen. Het STAP-budget geldt alleen voor STAP-erkende opleidingsinstellingen en bepaalde opleidingen, zoals vermeld in het STAP-scholingsregister van DUO. Je kunt op zes momenten verdeeld over het kalenderjaar het STAP-budget aanvragen.

STAP-budget zorg

Het STAP-budget kun je onder meer besteden aan een zorggerelateerde opleiding, training of cursus, bijvoorbeeld van Threewise zorgacademie. Zo zijn onder meer de opleiding Helpende Zorg en Welzijn met STAP-budget en de opleiding Verzorgende IG met STAP-budget te volgen bij Threewise.

Vrijwel iedereen heeft kans op STAP-budget

Iedereen komt in principe in aanmerking voor het STAP-budget. Wie al recht heeft op studiefinanciering of een andere vorm van publieke financiering van onderwijs ontvangt het budget niet. Er kunnen zo’n 200.000 tot 300.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van 1000 euro. Als het totale beschikbare budget voor STAP op is, worden er in die periode geen aanvragen meer toegekend.

Gratis e-learning voor zorgprofessionals met STAP-subsidie

UWV en DUO voeren samen de regeling uit. UWV verzorgt het aanvraagproces voor de burger en de financiële afhandeling voor de opleider. DUO beheert het scholingsregister waarin de opleiders, zoals Threewise zorgacademie, geregisterd worden die in aanmerking komen voor STAP-budget.

Kom je niet in aanmerking voor het STAP-budget of zit de door jou gewenste opleiding, training of cursus er niet bij? Met het aanbod van Threewise zorgacademie voor particulieren kun je jezelf blijven ontwikkelen!

Bekijk onze opleidingen, trainingen en cursussen of Neem contact op

Lees ook:

Omscholen naar de zorg: 6 punten om rekening mee te houden

Studenten geven Threewise een 8,3