NVZ: ‘Ziekenhuizen moeten maximaal opleiden’

Om het personeelstekort in ziekenhuizen te lijf te gaan moet er in- en extern maximaal worden opgeleid, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). “Korter opleiden door een flexibel en modulair leertraject moet ervoor zorgen dat personeel sneller kan worden ingezet.”

Het verhogen van de opleidingscapaciteit is een van de oplossingen om het personeelstekort in Nederlandse ziekenhuizen aan te pakken, aldus de NVZ. De vereniging pleit voor een nieuwe aanpak.

Inzet van coaches voor leerlingen

Een deel van de oplossing zit volgens de NVZ ook in afdelingoverstijgend samenwerken en het organiseren van interne flexpools. Verder moet het aandeel leerlingen dat een opleiding afrondt omhoog door bijvoorbeeld de inzet van coaches. “Voor het praktijkgedeelte (stages en leerwerkplekken) wordt een beroep gedaan op zorgprofessionals, die aan de zorg worden onttrokken en ingezet worden voor onderwijs. Met name wanneer er schaarste is, ontstaat er een spanningsveld”, aldus de NVZ. “Dit geldt nog meer wanneer voor de regio moet worden opgeleid. Ook hier moeten partijen goed over blijven communiceren en samenwerken.”

Personeelstekorten tackelen

De NVZ stipt ook andere maatregelen aan om het probleem van personeelstekorten te tackelen. “De zorgvraag moet beperkt worden door preventie en het verplaatsen van zorg naar thuis of de eerste lijn en eHealth. De aanpak moet daarom ook gericht zijn op een andere organisatie van de zorg, waarbij veel meer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van informatietechnologie en samenwerking in de regio.” Als andere belangrijke deeloplossing noemt de NVZ bovendien het verminderen van de werk- en enorme registratielast.

Lees ook:

Werken en leren in de zorg krijgt impulsen van VWS

SectorplanPlus: vraag subsidie aan voor opleidingen