Gastvrijheid in de zorg: meer dan gezond eten en een schone kamer

Gastvrijheid in de zorg draagt voor een groot deel bij aan een goede zorgbeleving door patiënten en cliënten. Het is dan ook belangrijk dat zorgmedewerkers gastvrijheid uitstralen, communiceren en dragen. Hoe werkt gastvrijheid in de zorg en hoe vergroot je de gastvrijheidsbeleving van een patiënt of cliënt?

Gastvrijheid in de zorg is meer dan gezond eten en een schone kamer. Het werkt namelijk langs zes verschillende aspecten. Omgeving en kennis vormen daarbij samen de basis en dienstbaarheid en contact zijn essentiële aspecten voor gastvrijheid in de zorg.

Gastvrijheid zorg: 6 pijlers

  1. Omgeving

Omgeving en kennis vormen samen de basis van gastvrijheid. Het is belangrijk dat de omgeving ingericht is met zorg en aandacht. De omgeving mag best een knipoog hebben; het hoeft niet clean. Daarnaast moet een zorgomgeving uiteraard schoon, opgeruimd en heel zijn.

  1. Kennis

Zorgmedewerkers moeten de kennis in huis hebben om hun functie professioneel uit te kunnen voeren. Kennis over dieetleer, HACCP en serveertechnieken is dus noodzakelijk voor bijvoorbeeld voedingsassistenten in een ziekenhuis. Zorgmedewerkers moeten onder meer kennis beschikken over verpleegtechnische handelingen, iemand geruststellen en bezoek ontvangen.

  1. Dienstbaarheid

Inspelen op de behoefte van een zorgvrager vraagt een andere werkwijze dan het afwerken van een lange takenlijst. Dit noem je dienstbaarheid en is essentieel in de zorg. Kunnen medewerkers echt naar de patiënt of cliënt kijken, luisteren en aanpassen op hun behoeftes? Of hebben ze daar extra steun bij nodig?

>>> Geef uw organisatie en medewerkers een voorsprong in gastvrijheid met één van onze hospitality trainingen voor de zorg

  1. Contact

Net zoals dienstbaarheid is contact een essentiële pijler voor gastvrijheid in de zorg. Bij contact maken hoort dat de medewerker zich kan inleven in gevoelens, zich openstelt en gevoelens benoemt. Op die manier kan de medewerker ook handelen naar de gevoelens van de patiënt of cliënt. Echt contact maakt dat de medewerker inzicht krijgt in de zorgvrager en vervolgens kan inspelen op diens behoefte.

  1. Verantwoordelijkheid

Gastvrijheid in het ziekenhuis houdt óók in dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Iedereen heeft verantwoordelijkheid, maar pak je ook jouw verantwoordelijkheid? Hoe werkt dit in jouw team en met je overige collega’s ? Worden afspraken nageleefd en kun je elkaar ook hierop aanspreken?

  1. Verrassen

Medewerkers hoeven niet per se met muziek, slingers of ballonnen aan de slag. Cliënten en patiënten verrassen kan al met kleine alledaagse dingen. Doe iets wat de ander niet verwacht; iets wat niet bij de standaard dienstverlening zit. Houd bijvoorbeeld rekening met de persoonlijke voorkeuren: “Mevrouw, hier heeft u uw warme kruik”. Of maak het lievelingseten van een bewoner.

Gastvrijheid in de zorg borgen

Wie de zes pijlers al in de smiezen heeft, heeft een stevige basis voor gastvrijheid liggen. Maar om een daadwerkelijke verandering in cultuur en gedrag te bewerkstelligen, is een visie op gastvrijheid erg belangrijk. Deze visie beschrijft het waarom van de omgeving, gedrag en communicatie. Zonder een visie blijft gastvrijheid niet leven.

De visie ontstaat vaak in het Facilitair Bedrijf. Afdelingsmanagers en de sectormanager werken de visie concreet uit en creëren draagvlak  binnen de gehele facilitaire organisatie. Na de visie volgt de stap ‘welk gedrag hoort bij de visie?’. Oftewel, hoe communiceren we met patiënten, gasten en collega’s?

Dit is het moment dat duurzame cultuurverandering kan plaatsvinden. Managers en coördinatoren worden getraind om de verandering succesvol te leiden. De medewerkers krijgen training zodat zij weten wat er van hen wordt verwacht op de werkvloer en intrinsiek worden gemotiveerd. Samen trekken zij op voor een gastvrij ziekenhuis of een gastvrije zorgorganisatie.

-> Wilt u ondersteuning bij het formuleren van een visie op gastvrijheid of het trainen van medewerkers? Threewise heeft veel ervaring met gastvrijheidstrajecten voor zorgorganisaties. 

Neem contact op

Voorbeelden van gastvrijheidstrajecten in de zorg

Ziekenhuis Amstelland

Ziekenhuis Amstelland maakte een speerpunt van gastvrijheid in het ziekenhuis. Maar wat betekent dat voor de patiënt en voor de medewerker? Het ziekenhuis startte een maatwerk opleidingstraject met Threewise zorgacademie om daar handen en voeten aan te geven. In ongeveer negen maanden worden servicemedewerkers gefaseerd opgeleid.

Behalve lessen in gastvrijheid behandelen de servicemedewerkers ook onderwerpen als communicatie, voedingsleer, presentatie van voeding, HACCP, transport van patiënten, schoonmaak van bedden en logistiek. Ook zijn er gastcolleges door onder meer diëtetiek, een specialist in infectiepreventie en de coördinator Joodse zaken.

> Lees over het gastvrijheidstraject bij Ziekenhuis Amstelland

Savant Zorg

Zorgaanbieder Savant Zorg heeft op zeven locaties een restaurant. Deze restaurants zijn voor bewoners en bezoekers heel belangrijk. De zorginstelling besloot de bedrijfsvoering te professionaliseren en de gastvrijheid naar een hoger niveau te tillen.

Zeventig restaurantmedewerkers kregen een maatwerk opleidingstraject van zes maanden met Threewise. De medewerkers kregen horeca vaktechnieken, kennis over voeding en gedrag. Het doel is dat er een standaard uitstraling is in ieder restaurant, waarbij ruimte is voor couleure locale.

> Lees over het gastvrijheidstraject bij Savant Zorg

Ook trainen op gastvrijheid in de zorg?

Wilt u medewerkers in uw ziekenhuis of zorginstelling trainen in gastvrijheid? Wij komen vrijblijvend langs voor een gesprek en kijken zo welke gastvrijheidstraining of welk traject het beste aansluit bij de organisatie, medewerkers en wensen. Samen ontwikkelen we een visie en plan hoe we medewerkers en organisatie een boost kunnen geven.

Meer informatie over de training Gastvrijheid Neem contact op