Forse stijging aantal bbl-studenten in zorg en welzijn

Steeds meer studenten in het mbo kiezen voor een opleiding met een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de sector Zorg, welzijn en sport is dit schooljaar zelfs sprake van een toename van 27%.

Uit cijfers van DUO blijkt dat het aantal bbl-studenten in het schooljaar 2018-2019 is toegenomen tot ruim 120.000 (+14%), meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Mbo-opleidingen tot verzorgende en verpleegkundige

De sector Zorg, welzijn en sport kent dit jaar 34.434 bbl-studenten. Dat is 27% meer dan in het schooljaar 2017-2018. De grootste toename is te zien bij de mbo-opleidingen tot verzorgende (verzorgende-IG) en verpleegkundige.

>>> Lees ook: Opleiding tot Verzorgende IG volgen? Doorloop de verkorte opleiding!

Werken en leren in de zorg

“De combinatie van werken en leren heeft voor beide partijen voordelen”, aldus Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB. “De student werkt vaak vier dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat één dag in de week naar school. Hij of zij kan zo, verzekerd van een inkomen, een mbo-diploma halen. Voor werkgevers is een bbl-student met de juiste begeleiding al snel een waardevolle kracht. Het overgrote deel van de bbl-studenten blijft na diplomering zelfs bij het leerbedrijf in dienst.”

Bekijk onze mbo-opleidingen voor Verzorgende IG en Helpende Zorg en Welzijn