Betaalde mantelzorgers? Vergeet het opleiden niet

Zorgorganisaties nemen mantelzorgers in loondienst, zo berichtten media begin juli. Het inhuren van familieleden voor bepaalde zorgtaken gebeurt al langer. In beide gevallen is het opleiden van mantelzorgers van belang om goede zorg te kunnen verlenen.

Met het in loondienst nemen van mantelzorgers spelen zorgorganisaties in op de vergrijzing en het personeelstekort. Zo heeft Cicero Zorggroep 14 mantelzorgers in dienst die maximaal zes uur per week voor hun naaste zorgen. De zorgorganisatie wil doorgroeien naar 300 betaalde mantelzorgers en staat daarin niet alleen. Thuiszorgbedrijf Informeles in Zoetermeer bijvoorbeeld heeft circa 200 ‘ondersteuners individuele zorg’ onder contract.

Mantelzorgers bij thuiszorgorganisaties

Ook Roland de Groot, eigenaar van Threewise zorgacademie, ziet dat zorgorganisaties betaalde mantelzorgers inzetten. “Wij verzorgen opleidingen voor diverse thuiszorgorganisaties. Daar zie je vaak dat er mensen in dienst zijn die zorg verlenen aan een eigen familielid. De thuiszorginstelling int het persoonsgebonden budget en betaalt de zorgverlener daaruit.”

Opleiden van mantelzorgers

Om kwaliteit van zorg te garanderen, moeten mantelzorgers wel bevoegd en bekwaam zijn voor de zorg aan hun naaste. De Groot: “Wij zorgen dan vaak voor het opleiden van de mantelzorgers, zodat ze aan de eisen voldoen en als echte zorgprofessionals aan de slag kunnen.”

Heeft u interesse in het opleiden van mantelzorgers voor uw zorgorganisatie?

Neem contact op

Lees ook:

Opleidingen in de zorg: kansen voor zorgorganisaties én werkzoekenden