Threewise steunt platform ToekomstProef voor duurzaam eten en drinken in de zorg

Roland de Groot heeft namens Threewise zorgacademie zijn handtekening gezet onder deelname aan ToekomstProef. Met dit platform gaan zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg verduurzamen.

Zorginstellingen, leveranciers en patiëntenorganisaties kunnen vanaf nu terecht op het platform ToekomstProef. Daar is alle informatie over duurzamere en gezondere voeding binnen de zorg te vinden. Het platform biedt concrete handvatten om te verduurzamen. Het stelt zorgpartijen in staat te meten hoe ze scoren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en biedt trainingen om verbeteringen door te voeren.

Het online platform is op 15 februari officieel gelanceerd door bestuurder Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek namens de langdurige zorg en door Jaap Buis van Radboudumc namens de ziekenhuizen. Tal van partijen, waaronder Threewise zorgacademie, bekrachtigden met een handtekening hun deelname.

ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn en is ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, Ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg. Dankzij het platform ToekomstProef kan de sector straks voldoen aan de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in de Green Deal 3.0. De zorgsector kan met hulp van ToekomstProef in 2030 een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten, onze maatschappij en de planeet.

Aanpak van ToekomstProef

ToekomstProef richt zich op:

• Verantwoordelijken voor duurzaamheid of het voedingsbeleid in zorgorganisaties
• Inkopers, facilitair verantwoordelijken, diëtisten en keukenchefs in zorgorganisaties
• Management en bestuurders van zorgorganisaties
• Publieke en private organisaties uit de voedsel- of zorgketen
• Patiëntorganisaties

ToekomstProef zal een (nul)meting uitvoeren bij deelnemers op vijf actiegebieden. Zo krijgen ze inzicht op welk niveau van verduurzaming zij zich bevinden. Met aanvullende trainingen gaan ze vervolgens aan de slag om concrete verbeteringen door te voeren. Ook kunnen ze in contact komen met andere partijen door zich aan te sluiten bij Community of Practices. Zorgpartijen gaan er op die manier gezamenlijk voor zorgen dat er vaart gezet kan worden met het verduurzamen van de zorg. Op 23 maart 2023 wordt hiervoor een speciale kick-off informatiebijeenkomst georganiseerd.