Bernadette over online lesgeven: ‘Niet stilstaan in ontwikkeling’

Sinds 7 weken geef ik online trainingen via Zoom, Teams, Facetime en WhatsApp.

Wat is fijn ?
Ik vind het heerlijk om mijn vak te kunnen uitoefenen en aan het werk te zijn. Van contact met deelnemers in een leerproces word ik blij. Op deze manier blijft het mogelijk deelnemers te begeleiden, zodat zij niet stilstaan in hun ontwikkeling. Online zijn één op één gesprekken goed mogelijk, misschien wel beter als voor, na of tijdens een training. Er is meer privacy en meer tijd. Ook voelt het goed een bijdrage te kunnen leveren in deze gekke tijd, waar juist onze doelgroep wordt “getroffen”.

Wat is minder fijn ?
Ik mis het fysieke contact, dynamiek tussen mensen en zicht op het hele lijf. Iedereen achter de camera zit in zijn eigen habitat en het kost meer inspanning mensen in de leerstand te krijgen. Je ziet namelijk alleen het hoofd (meestal). Minder fijn vind ik de mute-knop ! Soms is het noodzakelijk om je deelnemers te muten, maar kleine geluidjes, lachjes mis ik. Dit zijn namelijk voor een trainer kleine signalen hoe de deelnemer meedoet en echt bij de lesstof betrokken is. Sommige deelnemers vinden het vervelend in beeld te zijn of zijn niet in bezit van een webcam. Een zwart scherm met alleen een naam is desastreus.

Wat mis ik het meest ?
Een aanraking, actieve discussie en actieve interactie tussen de deelnemers. Ook mis ik een tijdspad, tot wanneer doen we dit? Waar staat het paaltje waar we naar onderweg zijn?

Wat als het zo blijft ?
Tja, wij blijven ontwikkelen en optimaliseren. En gaan hier goed en beter in worden, er komen meer digitale mogelijkheden en wij zullen nieuwe passende werkvormen ontwikkelen.

Waar kun je op letten ?
Bewaak je tijdspad, maak duidelijke afspraken over start-, pauze en eindtijden. Check extra goed of deelnemers een opdracht of werkvorm goed hebben begrepen. Werk je met breakoutrooms, zeg van te voren dat je af en toe binnenkomt als toehoorder. Vraag een aantal keer feedback, leer van je deelnemers!

Bernadette Molier is directeur van Threewise