ANBO: eind bezoekregeling verpleeghuis is mooi, maar ook spannend

24 juni 2020 maakte het kabinet bekend dat vanaf 1 juli de bezoekregeling in verpleeghuizen voorbij is. Vanaf dat moment kunnen mensen weer vaker dan één keer per week naar hun geliefde en met meerdere bezoekers tegelijk. Ook kunnen verpleeghuisbewoners weer naar buiten. Goed nieuws, vindt ANBO, maar ook spannend. Want besmettingsgevaar ligt nog steeds op de loer.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Gelukkig konden mensen vanaf 15 juni weer op bezoek bij hun vader, moeder of partner in het verpleeghuis. Maar het was nog steeds niet zoals voor de coronacrisis, want bezoekers moesten een afspraak maken om langs te komen, een mondkapje op én op 1,5 meter afstand blijven van hun naaste. Vanaf 1 juli hoeft er geen afspraak meer gemaakt te worden, maar de 1,5 meter afstand blijft wel. Een kus of knuffel zit er dus nog steeds niet in. Maar het is wel heel fijn dat er nu meerdere mensen op bezoek kunnen komen en dat bezoek niet meer beperkt is tot één keer per week. Zo kunnen bijvoorbeeld alle kinderen uit een gezin weer op bezoek bij hun vader of moeder! En samen een wandeling buiten maken.”

Duidelijke communicatie naar familie

Maar het loslaten van de bezoekregeling brengt ook risico’s met zich mee. Daarom doet ANBO een oproep aan verpleeghuizen én aan mensen die er op bezoek gaan. Liane den Haan: “We krijgen veel telefoontjes van mensen die het verwarrend en lastig vinden dat het in het ene verpleeghuis anders geregeld is dan in het andere. En dat begrijpen we. Daarom vragen we verpleeghuizen om heel duidelijk te communiceren met familie en naasten hoe het bezoek het beste kan verlopen. Op die manier weten mensen waar ze aan toe zijn en dat is belangrijk in deze lastige tijd.”

Nieuwe besmettingen op de loer

“Daarnaast wil ik graag iedereen die op bezoek gaat in een verpleeghuis op het hart drukken om zich aan de 1,5 meter afstand te houden. De mensen die in een verpleeghuis wonen, zijn heel kwetsbaar en we moeten met z’n allen voorkomen dat zij besmet worden met het coronavirus. Denkt u alstublieft ook aan de andere bewoners. Niemand wil dat er een nieuwe besmettingshaard ontstaat en het verpleeghuis de bezoekregeling weer moet aanscherpen of opnieuw dicht moet.”

Bron: ANBO