Opleiding Dieetkok in de Zorg

Dieetkok in de Zorg

Word dé specialist die smaak, voeding én gezondheid samenbrengt. Start nu met de nieuwe praktijkgerichte opleiding tot dieetkok voor ziekenhuizen en ouderenzorg!
Voor ervaren koks met minimaal mbo-3 of vergelijkbare werkervaring.

Opleiding Dieetkok in de Zorg

Start: vrijdag 31 oktober 2025

De opleiding bestaat uit 11 lesdagen en 1 examendag, verspreid over ca. 10 maanden.

Na afloop van de opleiding:

• Heb je kennis van de meest voorkomende diëten in de zorg.
• Kan je dieetprincipes vertalen naar smakelijke, volwaardige en
veilige gerechten.
• Ben je in staat om dieetwensen en -eisen te combineren met
cliëntgerichtheid en gastvrijheid.
• Begrijp je het belang van hygiëne, allergeneninformatie en
communicatie in de context van diëten.
• Kan je binnen de kaders van een zorgorganisatie zelfstandig
werken aan passende voeding.
• Leer je door te doen: praktische opdrachten, koken, proeven,
bespreken en verbeteren zijn leidend in het leerproces.

Opleiding en thema’s

Hieronder vind je meer informatie over de opleiding inclusief de onderwerpen die tijdens de opleiding Dieetkok voor de Zorg worden behandeld.

Direct Inschrijven

Algemene informatie

Threewise zorgacademie biedt samen met SVO vakopleiding food de opleiding Dieetkok voor de Zorg aan. Bij deze praktijkgerichte opleiding sta je grotendeels in de keuken.

De opleiding heeft elf lesdagen en één examendag. Een gemiddelde lesdag ziet er ongeveer zo uit:

10.00 uur Start theorie door Diëtist
12.00 uur Pauze
12.30 uur Start in de keuken
17.00 uur Einde lesdag

De opleiding tot dieetkok in de zorg is voor ervaren koks met minimaal mbo-3, of vergelijkbare werkervaring.

Bij voldoende aanwezigheid en het behalen van het theorie- en praktijkexamen ontvang je het certificaat dieetkok in de zorg.

 

Programma

Inhoud
• Verkenning van de rol van de dieetkok binnen de zorg.
• Basisprincipes van voeding en gezondheid.
• Samenwerking met diëtist, arts en zorgteam.
• Hygiënisch en allergenenvrij werken.

Leerdoelen
• De deelnemer begrijpt de verantwoordelijkheden van een dieetkok in een
zorgorganisatie.
• De deelnemer herkent de belangrijkste stakeholders in het voedingsproces
binnen de zorg.
• De deelnemer kent de basisbegrippen van dieetleer.

Inhoud
• Wetgeving rond allergenen (de 14 verplichte).
• Kruisbesmetting voorkomen.
• Coeliakie en glutenvrij dieet.
• Lactose-intolerantie.

Leerdoelen
• De deelnemer benoemt de 14 wettelijke allergenen.
• De deelnemer weet hoe een glutenvrij of lactosevrij dieet veilig bereid wordt.
• De deelnemer voorkomt kruisbesmetting in de keuken.

Inhoud
• Indicaties voor eiwit- en energierijke voeding.
• Verrijkingstechnieken en receptaanpassingen.
• Presentatie en smaakbehoud.

Leerdoelen
• De deelnemer weet wanneer een cliënt baat heeft bij energie- en
eiwitverrijking.
• De deelnemer past gerechten aan zonder smaakverlies.
• De deelnemer kan zelfstandig verrijkte menu’s samenstellen.

Inhoud
• Rol van vezels in spijsvertering.
• Indicaties voor vezelbeperking of -verrijking.
• Recepten, productkennis en combinaties.

Leerdoelen
• De deelnemer herkent klachten die vragen om vezelaanpassing.
• De deelnemer kan passende gerechten maken bij vezelrijke en vezelarme diëten.

Inhoud
• Indicaties bij hartfalen en nierziekten.
• Smaakopbouw zonder zout of met beperkte ingrediënten.
• Omgaan met vochtrestrictie in maaltijden en dranken.

Leerdoelen
• De deelnemer weet hoe smaak en structuur behouden blijven binnen deze
beperkingen.
• De deelnemer past het weekmenu aan voor deze diëten.

Inhoud
• Achtergrond bij hart- en vaatziekten, jicht.
• Vervanging van dierlijke vetten en purinerijke producten.
• Receptontwikkeling met alternatieve vetbronnen.

Leerdoelen
• De deelnemer kent purinerijke en cholesterol verhogende producten.
• De deelnemer creëert hartvriendelijke en purinearme gerechten.

Inhoud
• Koolhydraten tellen en glycemische index.
• Het DASH-dieet: toepassing bij hypertensie en diabetes.
• Menuplanning en praktische uitvoering.

Leerdoelen
• De deelnemer stemt maaltijdcomponenten af op bloedsuikerregulatie.
• De deelnemer past DASH-principes toe in dagmenu’s.

Inhoud
• Inleiding in FODMAP’s en spijsverteringsklachten.
• Fasegewijs FODMAP-dieet (eliminatie/reïntroductie).
• Ingrediëntenkennis en praktijkvoorbeelden.

Leerdoelen
• De deelnemer herkent FODMAP-rijke ingrediënten.
• De deelnemer weet hoe hij een veilige FODMAP-maaltijd bereidt.

Inhoud
• Indicaties zoals epilepsie, overgewicht.
• Ketose, macro-verhoudingen, valkuilen.
• Koken met vetrijke en koolhydraatarme producten.

Leerdoelen
• De deelnemer begrijpt de principes van ketose.
• De deelnemer maakt een dagmenu volgens keto-richtlijnen.

Inhoud
• PADSCAN (Preventie en Aanpak Decubitus met Screening en Consistente
Aandacht voor Nutritie).
• Dieet bij slikproblemen, dysfagie, aangepaste consistenties (IDDSI).
• Presentatie van gepureerde en gemalen voeding.

Leerdoelen
• De deelnemer weet wanneer PADSCAN van toepassing is.
• De deelnemer bereidt voeding in aangepaste consistenties met behoud van
uitstraling en smaak.

Inhoud
• Etiketten interpreteren op voedingswaarden en allergenen.
• Basis voedingsberekeningen.
• Alternatieven zoeken in recepten en menusamenstelling.

Leerdoelen
• De deelnemer kan etiketten lezen en beoordelen op dieetgeschiktheid.
Opleidingsinformatie dieetkok vs1 7-8-2025 Pagina 9 van 10
• De deelnemer vervangt zelfstandig producten in lijn met dieetdoelen.

Inhoud
• Toepassen van het geleerde in een praktijkopdracht.
• Koken voor meerdere diëten tegelijk.
• Proeverij, peer feedback en reflectie.
• Evaluatie en uitreiking certificaten.

Leerdoelen
• De deelnemer toont in praktijk aan verschillende diëten te kunnen combineren.
• De deelnemer reflecteert op eigen leerproces en vertaalt dit naar zijn
werksituatie.

Korte informatie

  • placeLocatie : Locatie SVO Houten Sleepboot
  • event_noteDuur : Start: vrijdag 31 oktober 2025; ca. 10 maanden
  • access_timeTijden : 10:00 uur - 17:00 uur
  • euro_symbolKosten : 5.900,- inclusief Examens, Theorie en Praktijk
  • Hulp nodig?

    Bij vragen staan wij altijd voor je klaar.

    Veelgestelde vragen

    Neem contact op

    Referenties

    Veel organisaties hebben al voor ons gekozen.

    Lees hun ervaringen