Opleiding Verzorgende IG (VIG)

Verzorgende IG

Wil je werken als Verzorgende? Je helpt mensen die door hun leeftijd of een aandoening niet meer alles zelf kunnen. Daarbij is jouw gedrag en houding het allerbelangrijkst. Jij levert een belangrijke bijdrage aan de levensvreugde van je cliënten. Daarbij vervul je ook een aantal verpleegkundige taken en help je met huishoudelijke taken indien nodig. Jouw rol is ook om cliënten te blijven activeren.

Opleiding Verzorgende IG

Threewise zorgacademie biedt op mbo-niveau 3 de wettelijk erkende opleiding Verzorgende IG aan. Tijdens deze opleiding Verzorgende IG voor volwassenen volg je veel vakinhoudelijke vakken. Je wordt klaargestoomd voor de praktijk. Daarnaast zijn er onderdelen zoals bijvoorbeeld Nederlands en rekenen, die moeten worden onderwezen om een erkend diploma te kunnen behalen.

In een verkorte opleiding van 15 maanden heb je lesdagen, e-learning en werk je in de praktijk aan je vaardigheden. Tijdens de opleiding doe je je examens en als je deze goed hebt afgerond, ben je gediplomeerd Verzorgende IG.

Opleiding en thema’s

Hieronder vind je meer informatie over de opleiding inclusief de thema’s die tijdens de opleiding Verzorgende IG worden behandeld.

Direct Inschrijven

Algemene informatie

Threewise zorgacademie leidt op volgens de derde leerweg, waardoor je de opleiding Verzorgende IG versneld kan doorlopen. Bij ons duurt de opleiding 15 maanden. Je rondt de verkorte opleiding af met een erkend mbo-diploma op niveau 3.

Tijdens de opleiding heb je één keer in de twee weken een lesdag. Deze lesdag duurt 8 uur. De eerste 6 uur hebben ze klassikaal les in een inhoudelijk thema. De laatste 2 uur heb je afwisselend Nederlands en rekenen of tijd voor zelfstudie.

Toelating voor de opleiding Verzorgende IG gebeurt op basis van een intakegesprek. Het intakegesprek vindt plaats bij Threewise zorgacademie. Tijdens het intakegesprek kijken we naar de vooropleiding, werkervaring en motivatie. Ook kijken we naar de beheersing van de Nederlandse taal.

Om te worden toegelaten tot de opleiding Verzorgende IG is het van belang dat je een gerelateerde zorgopleiding op niveau 2 of 3 hebt afgerond. Ook is het van belang dat je relevante werkervaring hebt opgedaan. Indien je nog geen zorgopleiding hebt afgerond en/of nog geen werkervaring hebt opgedaan, dan kan het zo zijn dat je eerst de opleiding Helpende Zorg en Welzijn moet behalen. In dit soort gevallen is het ook mogelijk om een combinatie-opleiding van helpende & verzorgende te volgen.

Bij de opleiding Verzorgende IG is de beroepspraktijkvorming (BPV), oftewel stage, erg belangrijk. Tijdens de opleiding loop je stage bij een zorginstelling.

Threewise zorgacademie leidt op via de derde leerweg, waardoor er voor de stage geen urennorm is. Het aantal uren dat de medewerkers per week stage lopen hangt af van de werkervaring en de mogelijkheden bij de zorginstelling.

De mbo-niveau 3 opleiding Verzorgende IG van Threewise zorgacademie is opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het bijbehorende CREBO-nummer is 25491.

Het diploma wat Threewise zorgacademie uitreikt is wettelijk beschermd en voldoet aan alle eisen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt. Net zoals bij de opleidingen via Regionaal Opleidingen Centrum (ROC).

Threewise zorgacademie is erkend opleider voor praktijkopleidingen volgens de derde leerweg. Dit leidt tot een erkend mbo-diploma, maar dan volgens een verkort en werkend leertraject.

 

Programma

In dit thema komen algemene ADL werkzaamheden aan bod die een Verzorgende IG moet kunnen uitvoeren binnen haar rol als zorgverlener. Je leert bijvoorbeeld alles over persoonlijke verzorging, over wonen en huishouden en over het ondersteunen en begeleiden van de zorgvrager bij onder andere maatschappelijke zaken, praktische aangelegenheden en eigen regie.

In dit thema staat jouw rol als gezondheidsbevorderaar centraal. Je leert verschillende visies op gezondheid en ziekte kennen en komt te weten hoe je een rol kunt spelen in de ziektepreventie van de zorgvrager. Ook doe je kennis op over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. Ook leer je welke psychische en psychiatrische problemen veel voorkomen en hoe je de zorgvrager hier het best in kunt begeleiden.

In dit thema komen de verpleegtechnische handelingen aan bod die een verzorgende IG dient uit te kunnen voeren binnen haar rol als zorgverlener. Voorbeelden van verpleegtechnische handelingen zijn injecteren, katheteriseren, sondevoeding toedienen en EHBO toepassen.

In dit thema komen de kennis en vaardigheden aan bod die je als zorgverlener en organisator dient te beheersen bij het (mede) opstellen van een individueel zorgplan. Denk hierbij aan het verzamelen van gegevens, aan het in kaart brengen van de zorgvraag en aan het organiseren en afstemmen van de zorg. Ook leer je in dit thema alles over het handelen in crisissituaties.

Dit thema gaat over communiceren en samenwerken in de zorg. Je leert bijvoorbeeld hoe je collega’s en stagiaires moet begeleiden. Je leert hoe je bepaalde gesprekstechnieken toepast, hoe je feedback moet geven én ontvangen en hoe je om moet gaan met klachten.

In dit thema staat een deskundige beroepshouding van een verzorgende IG centraal. Er wordt hierbij zowel gefocust op je eigen deskundigheid, als op de samenwerking met andere beroepsgroepen om de kwaliteit en deskundigheid te vergroten. Ook leer je wat jouw rol is in het op peil houden van de kwaliteitszorg van jouw organisatie.

Er worden 2 keuzedelen aangeboden: Ondernemend gedrag en zorg en technologie.

Korte informatie

  • placeLocatie : Zorgacademie Rijswijk of Veenendaal
  • event_noteDuur : 15 maanden
  • access_timeTijden : Start juni (Rijswijk) en sep. (V'daal)
  • euro_symbolKosten : 4.950,-
  • Hulp nodig?

    Bij vragen staan wij altijd voor je klaar.

    Veelgestelde vragen

    Neem contact op

    Referenties

    Veel organisaties hebben al voor ons gekozen.

    Lees hun ervaringen