Werken en leren in de zorg in Den Haag: dit moet je weten

Wil je gaan werken en leren in de zorg? Een mooie stap! Maar waar moet je allemaal aan denken als je deze stap wilt maken? En welke voorbeelden zijn er over werken en leren in de zorg in Den Haag? Je leest er alles over in dit blog!

Je staat aan het begin van je carrière, je wilt wat anders of je ontdekt simpelweg dat je passie hebt voor de zorg. Hoe het ook zij, gaan werken en leren in de zorg kan altijd. Er zijn volop vacatures in de regio Den Haag en de sector is breed genoeg om voor iedereen een passende functie te hebben.

Waarom werken en leren in de zorg in Den Haag?

Wie werkt in de zorg maakt verschil in het leven van mensen. Als zorgverlener biedt je mensen iets wat zij op dat moment nodig hebben, maar niet zelf kunnen. In je werk kom je veel verschillende mensen tegen, zowel in je eigen team als de mensen die je verzorgt, waarmee je mooie en moeilijke momenten deelt. Daarbij is Den Haag ook nog eens een fantastische stad.

Werkleerplek kiezen aan de hand van werkervaring en opleiding

Welke werkleerplek in Den Haag je kan kiezen, hangt af van je eerdere scholing en werkervaring. Je (toekomstige) werkgever kan je vertellen of je direct aan de slag kunt, of je eerst een opleiding moet volgen of dat je tegelijkertijd kunt werken en leren in de zorg in Den Haag. Ook Threewise zorgacademie kan daar informatie over geven.

Over het algemeen geldt dat je voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) minimaal een diploma vbo of vmbo, een overgangsbewijs van 3 naar 4 vmbo-t, een mavo-diploma of een diploma van vergelijkbaar niveau nodig hebt. Voor de opleiding Verzorgende IG geldt dat je minimaal een diploma vbo, vmbo, mavo of mbo-niveau 2, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of een diploma van vergelijkbaar niveau nodig hebt.

Bekijk de opleiding Helpende Bekijk de opleiding Verzorgende IG

Als je een zij-instromer bent, kan een EVC-procedure zinvol zijn. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Tijdens de procedure worden je kennis, vaardigheden en ervaring op waarde geschat. Zo weet je hoe je je talenten zo goed mogelijk kan benutten of misschien wel vrijstellingen voor bepaalde vakken kunt krijgen. Met de EVC-Quickscan weet je of een EVC-procedure relevant voor je is.

Werken en leren in de zorg in Den Haag: een reguliere of versnelde opleiding?

Wie gaat werken en leren in de zorg in de regio Den Haag gaat waarschijnlijk een BBL-opleiding op het mbo doen. Je gaat dan (meestal) één dag in de week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk. Het geleerde pas je dus direct toe in de praktijk. In de combinatie werken en leren in de zorg betaalt de werkgever vaak de opleiding. Voor veel zij-instromers is deze combinatie een uitkomst. Je ontvangt dan een leerlingensalaris dat ieder jaar stijgt en je betaalt geen kosten voor scholing. Een voltijdsopleiding (BOL) betaal je namelijk wel zelf. Hierbij ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

>>> Lees ook: Het verschil tussen BOL, BBL en derde leerweg

Een zorgopleiding op mbo-niveau duurt gemiddeld tussen de één en vier jaar. Meestal doen studenten eerst de opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn in twee jaar en studeren daarna door tot Verzorgende IG. Wie in één keer Verzorgende IG doet, is drie jaar bezig. Voor veel mensen is een omscholingstraject met een reguliere opleiding vaak een te grote investering in tijd en geld. Threewise ontwikkelt daarom regelmatig versnelde opleidingstrajecten. Soms kun je voor bepaalde vakken vrijstellingen krijgen, vanwege eerdere werkervaring of opleiding. Ook daar kan Threewise je over informeren.

Werken en leren in de zorg: veel verschillende werkleerplekken in Den Haag

De sector Zorg en Welzijn is ook in de regio Haaglanden heel breed. Er is bijvoorbeeld werk in het ziekenhuis, sociaal domein, ouderenzorg, GGZ of gehandicapten-, kraam- of jeugdzorg. In de regio Haaglanden staan vooral veel vacatures open in de ouderenzorg, wijkverpleging en gehandicaptenzorg. Waar wil jij werken? Doe een aantal stages in verschillende organisaties en loop mee met verschillende functies. Zo krijg je een idee welke branche in de zorg je het meest aanspreekt en welke functie jouw past.

Vier voorbeelden van werkleerplekken in Den Haag en omgeving:

HVP Zorg
HVP Zorg is een zorgorganisatie in de regio Haaglanden. Om goede zorg te verlenen, hecht HVP Zorg veel waarde aan opleidingen voor haar medewerkers. Maar er is meer. Bestuurder Tugba Kaya wil dat mensen kansen krijgen en pakken om zich te ontwikkelen en zelfstandig te zijn. “Veel medewerkers zien het als de kans van hun leven.” Threewise verzorgt de opleidingen Verzorgende IG en Helpende Zorg en Welzijn voor de medewerkers en zij-instromers.

HWW Zorg
In 2017 stelde de overheid 2,1 miljard euro extra beschikbaar aan de zorg om aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg te voldoen. Veel zorgaanbieders gebruikten dit geld om extra personeel te werven. Zo ook HWW Zorg. Deze zorgorganisatie in de regio Haaglanden bood ruim zestig werkleerplekken voor huiskamerbegeleiders die de huiskamers voorzien van een positieve en persoonlijke sfeer. Threewise verzorgde het scholingstraject.

Saffier
In 2019 ontwikkelden Threewise, uitzendbureau Luba en zorgorganisatie Saffier een pilot, waarin zij-instromers en andere geïnteresseerden in vier maanden de opleiding tot helpende (niveau 2) konden doorlopen. De deelnemers hadden één dag in de week les en liepen stage bij Saffier.

WijkLeerbedrijf
Met het WijkLeerbedrijf Den Haag leidt Threewise deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt binnen één jaar op tot zorghulp (niveau 1). In deze entreeopleiding ‘Assistent dienstverlening en zorg’ doen ze werkervaring op in de vorm van een stage, zowel bij toekomstige werkgevers in de zorg als bij kwetsbare bewoners in de wijk. Hierbij worden ze, vanuit twee locaties, intensief begeleid door coördinatoren.

Meer weten?
Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden voor werken en leren in de zorg in Den Haag? Vraag bij Threewise informatie op over de opleidingen Helpende Zorg en Welzijn of Verzorgende IG.

Neem contact op

Lees ook:

‘Door het diploma is er weer toekomst voor leerlingen’

Studenten geven Threewise een 8,3