Verpleegtechnische handelingen: dit moet je weten

Verpleegtechnische handelingen zijn van vitaal belang om kwalitatief goede zorg aan patiënten en cliënten te bieden. Maar wat zijn verpleegtechnische handelingen, wat maakt ze zo belangrijk en hoe word je er als zorgverlener steeds bekwamer in? Je leest het in dit blog.

Wat zijn verpleegtechnische handelingen?

Onder verpleegtechnische handelingen verstaan we het brede scala aan zorgtaken die binnen de gezondheidszorg wordt uitgevoerd om mensen te ondersteunen bij hun herstel of gezondheidssituatie. De verrichtingen variëren van relatief eenvoudige taken, zoals het meten van vitale functies en het toedienen van medicatie, tot complexere procedures als wondverzorging en het aanbrengen van een infuus.

Volg de opleiding Verpleegtechnische handelingen

Waarom zijn deze verrichtingen zo belangrijk?

Het welzijn van patiënten en cliënten staat in de zorg voorop en verpleegtechnische handelingen zijn hierbij onmisbaar. Door het regelmatig controleren van vitale functies en het correct toedienen van medicatie, zijn zorgverleners in staat om snel te reageren op eventuele complicaties. Ook stelt het ze in staat om hierdoor vroegtijdig in te grijpen en te voorkomen dat gezondheidsproblemen verergeren.

Bovendien maken verpleegtechnische handelingen het verschil in het comfort en de kwaliteit van leven van een zorgbehoevende. Een zorgvuldige wondverzorging vermindert bijvoorbeeld het risico op infecties en kan het genezingsproces versnellen.

Verpleegtechnische handelingen: verzorgende IG (niveau 3) en verpleegkundige

Zorgmedewerkers vanuit verschillende achtergronden zijn bekwaam in het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, zoals verzorgenden IG en verpleegkundigen. Verzorgenden IG (niveau 3) zijn opgeleid om basiszorg en verpleegtechnische handelingen te verrichten. Tijdens hun werk in bijvoorbeeld verpleeghuizen, thuiszorg en ziekenhuizen hebben ze een onmisbare functie in het dagelijks leven van patiënten of cliënten.

Verpleegkundigen zijn bevoegd om complexere verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Ze werken vaak in ziekenhuizen en zijn een belangrijke schakel in de zorg voor patiënten met de meest uiteenlopende medische behoeften.

Ook zzp’ers in de zorg leveren vaak verpleegtechnische zorg, onder meer in de thuiszorg. Deze professionals moeten uiteraard ook bevoegd en bekwaam zijn en blijven om als zzp’er verpleegtechnische handelingen te kunnen uitvoeren.

Bijscholing verpleegtechnische handelingen

Aangezien de gezondheidszorg voortdurend verandert, is het van groot belang dat zorgprofessionals hun kennis en vaardigheden up-to-date houden. Bijscholing in verpleegtechnische handelingen biedt zorgverleners de mogelijkheid om de nieuwste technieken en protocollen te leren, en zich verder te specialiseren in hun vakgebied.

Bijscholing is ook belangrijk voor het behouden van de vereiste bevoegdheden en certificeringen die nodig zijn om verpleegtechnische handelingen te mogen uitvoeren. Door regelmatig bij te scholen, blijven zorgprofessionals met het volle vertrouwen én met de juiste vaardigheden hoogwaardige zorg leveren.

Opleiding en online cursus

Wil jij kennis en vaardigheden rond verpleegtechnische handelingen opdoen of up-to-date houden? Threewise zorgacademie biedt de opleiding Verpleegtechnische Handelingen (12 dagdelen, met mbo-certificaat) aan. Ook kun je ervoor kiezen om de online cursus over dit onderwerp te volgen.

>>> Opleiding Verpleegtechnische handelingen >>> E-learning Verpleegtechnische handelingen

Lees ook:

Threewise biedt keuzedeel Verpleegtechnische handelingen met mbo-certificaat