E-learning bij de Amanshoeve: ‘Bijspijkeren rond de maaltijd’

Om de kennis en vaardigheden van medewerkers rond eten en drinken te vergroten, is de Amanshoeve gestart met e-learningmodules. De kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen met dementie neemt de e-learning af bij de Huuskes Academy, die in april 2018 het levenslicht zag door samenwerking met de Horeca Academie / Threewise.

De Amanshoeve heeft twee locaties waar mensen met dementie samenwonen in een huiselijke omgeving. De maaltijden worden zo veel mogelijk in de woning zelf bereid. “Voor mensen met dementie zijn de geuren en geluiden die bij de bereiding van een warme maaltijd horen van wezenlijke betekenis; ze zijn verankerd in hun herinneringen en roepen een vertrouwd gevoel op. Het bereiden van een verse en warme maaltijd is daarom een belangrijk onderdeel bij onze organisatie”, vertelt eigenaar Jan Aman. “Daarbij is goede zorg bij eten en drinken belangrijk om mensen met dementie zo gezond mogelijk te houden en hun kwaliteit van leven hoog te houden.”

Smakelijke én verantwoorde maaltijd

De Amanshoeve heeft 44 medewerkers. Op elke locatie zijn er twee vaste medewerkers naast de zorgverlening verantwoordelijk voor het bestellen en bereiden van het eten en drinken. Maar zelf koken is gemakkelijker gezegd dan gedaan, meent Jan. “Tijdens de zorgopleiding is eten en drinken wel een vast onderdeel, maar heel beperkt. Vooral de jongere generatie ervaart het als een opgave om elke dag een maaltijd op tafel te moeten zetten die niet alleen smakelijk is maar ook verantwoord. De professionele kennis en vaardigheden met betrekking tot werken met eten en drinken mag dus zeker wel bijgespijkerd worden. We hebben ons naar aanleiding van een mail meteen aangemeld voor een aantal
e-learningmodules van de Huuskes Academy. En daarbij is het ideaal dat medewerkers de e-learnings op de iPad thuis kunnen volgen.”

Training voedselveiligheid voor kleinschalig wonen

De eerste training betrof ‘Voedselveiligheid voor kleinschalig wonen’. Jan vertelt: “De vier medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het eten en drinken, mijn zoon en ik hebben een groot scherm opgehangen en de training samen gevolgd. Erg leuk en leerzaam. Je wordt als cursist bewust gemaakt van welke risico’s er zijn op het gebied van eten en drinken. We hebben ons met name verbaasd hoe snel en makkelijk bacteriën zich verspreiden. Daar gaan we zeker goed op letten. Door de praktijkvoorbeelden konden we eenvoudig de vertaalslag maken naar onze eigen woongroep en de opgedane kennis makkelijk toepassen in ons dagelijks werk.”

>>> Lees ook: E-learning in de zorg: alles over online cursussen voor zorgprofessionals

Of ze de kennis gaan delen met collega’s? “Ja zeker!”, vertelt Jan. “Op de werkvloer wordt er onderling veel gedeeld en vier keer per jaar hebben we een teamoverleg, waarin we dit soort onderwerpen onder de aandacht brengen.”

Huuskes Academy

Samen met zorgorganisaties voeding en gastvrijheid naar een hoger niveau tillen, dat is het doel van de Huuskes Academy, het nieuwe opleidingsprogramma van Huuskes. De Huuskes Academy biedt in samenwerking met Horeca Academie trainingen en e-learningmodules aan, gericht op voeding en gastvrijheid in de zorg.

Lees ook:

Samenwerking met Huuskes Academy!

Savant Zorg professionaliseert dienstverlening in restaurants