Verpleegkundige niveau 4: alles over werk, opleiding en salaris

Wil jij verpleegkundige niveau 4 worden? Een goede keuze, want het is belangrijk en dankbaar werk en een veel gevraagde baan in de zorg. Maar wat doet een verpleegkundige, welke opleiding heb je nodig, waar kun je werken en wat verdient een verpleegkundige? En is het ook mogelijk om zzp verpleegkundige te zijn? Threewise zorgacademie zet het voor je op een rij.

Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige verpleeg, begeleid en verzorg je mensen. Je helpt mensen om zelfstandig te functioneren en ondersteunt ze waar nodig bij persoonlijke verzorging of verricht verpleegtechnische zorg. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van wonden, het verstrekken van medicijnen en het geven van injecties.

Wat doet een verpleegkundige nog meer? Je informeert mensen over gezondheid, leefstijl, ziekte en behandeling. Daarnaast heb je oog voor welzijn en houdt je zorgdossiers bij. Met niveau 4 Verpleegkundige kun je onder meer terecht in de ouderenzorg, de thuiszorg en in het ziekenhuis.

Bekijk onze opleiding Verpleegkundige

Zzp verpleegkundige

Maar wie graag zowel in een verpleeghuis als thuiszorg en ziekenhuis werkt, kan ook zzp verpleegkundige worden. Een zzp verpleegkundige is met een bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tevens voldoet de verpleegkundige aan alle wettelijke eisen voor een zelfstandige zorgverlener zonder personeel. Hierdoor heeft de verpleegkundige veel vrijheid om het werk vorm te geven en kan hij zijn eigen werktijden, opdrachtgevers en werkplekken bepalen.

Competenties verpleegkundige

Een verpleegkundige moet over meerdere compententies beschikken. Belangrijk is dat je graag iets betekent voor de medemens en zorgzaam bent ingesteld. Verpleegkundigen zijn communicatief vaardig en leggen snel contact met mensen van verschillende leeftijden en culturen. Ook moet een verpleegkundige zich makkelijk kunnen inleven.

De competenties van een verpleegkundige zijn:

  • Werkt graag met andere mensen.
  • Vindt het prettig om andere mensen te verzorgen en helpen.
  • Voert graag zelfstandige taken uit, maar kan ook goed in opdrachten werken.
  • Kan goed organiseren.
  • Kan snel en doelgericht reageren op heftige situaties.
  • Is communicatief sterk ontwikkeld.
  • Kan geduld opbrengen.
  • Is van nature een teamplayer.

Salaris verpleegkundige

Wat verdient een verpleegkundige? Een beginnend verpleegkundige met een mbo-diploma verdient gemiddeld tussen de € 1.840, – en € 1.980, – bruto per maand. Het salaris van een ervaren verpleegkundige is tussen de € 3.055, – en € 3.155, – bruto per maand. De arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao.

Vacatures verpleegkundige

Er is veel vraag naar verpleegkundigen. Na het behalen van het diploma hoef je je geen zorgen te maken of er vacatures zijn. Er zijn te weinig verpleegkundigen en dat blijft waarschijnlijk zo. Veel werknemers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en de zorgvraag blijft nog toenemen. De toekomstperspectieven na het behalen van het diploma Verpleegkundige zijn dan ook gunstig.

Onderzoekers voorzagen in 2022 de grootste verwachte tekorten bij verzorgenden (mbo 3) en verpleegkundigen (mbo en hbo). Naar 2030 toe wordt met name een forse stijging van het tekort aan verzorgenden verwacht, als gevolg van de forse groei van de zorgvraag in de VVT-sector. Maar ook het tekort aan verpleegkundigen houdt aan.

Verwacht personeelstekort per beroepsgroep in 2030:
Zorghulp: 6.200 – 4.600
Helpende zorg & welzijn: 6.900 – 4.700
Verzorgende: 43.700 – 35.900
Verpleegkundige: 17.700 – 14.500

Bekijk al onze zorgopleidingen voor particulieren

Welke opleiding heb je nodig?

De meeste scholen hanteren een toelatingseis voordat je toegelaten wordt tot Verpleegkundige niveau 4. Hier kun je denken aan minimaal een vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo. Veel opleidingen houden eerst een intakegesprek met de nieuwe studenten die verpleegkundige willen worden.

De verkorte opleiding Verpleegkundige van Threewise zorgacademie kun je volgen als je in het diploma Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (mbo Verzorgende IG niveau 3) hebt én als je een leerplek hebt bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur per week.

Werkend leren

De verkorte opleiding Verpleegkundige van Threewise duurt 22 maanden en is ingedeeld in lesdagen en e-learning. Tijdens de opleiding heb je al betaald werk. Heb je nog geen passende baan? Dan helpt Threewise je die te vinden. Je werkplek is meteen je stageplaats en je kunt na je diplomering vaak bij je werkgever blijven. Je bent minimaal 20 uur per week aan het werk en doet je examens tijdens de opleiding. Wanneer je deze met goede resultaten hebt afgerond kun je jezelf gediplomeerd Verpleegkundige noemen!

De opleiding Verpleegkundige bij Threewise zorgacademie is ingedeeld in acht opleidingsthema’s. Er wordt onder andere veel aandacht besteed aan vakinhoudelijke onderwerpen zoals communicatieve vaardigheden, EvidenceBased Practice, reflectie en kwaliteitsverbetering in de zorg. Daarnaast zijn er onderdelen zoals bijvoorbeeld Nederlands, Engels en rekenen, die moeten worden onderwezen om een erkend diploma te kunnen behalen. Aan het einde van de studie kun je kiezen uit twee keuzevakken.


Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie over de opleiding Verpleegkundige ontvangen? We helpen je graag!

Ontdek onze opleiding Verpleegkundige Neem contact op