Eindeloos leren met MyMonk voor facilitair personeel ViVa! Zorggroep

Het opleidingsaanbod voor zorgmedewerkers in een grote zorgorganisatie is vaak goed geregeld en geborgd. Maar facilitair personeel in de zorg heeft soms minder te kiezen, zegt Evelyn Boelhouwer, adviseur Hospitality & Services bij ViVa! Zorggroep. De zorggroep wilde dit anders en koos daarom voor eindeloos leren met het platform MyMonk.

ViVa! Zorggroep biedt wijk- en thuiszorg en heeft ongeveer vijftien verpleeghuizen en woonzorgcentra in de regio Noord-Holland, van Haarlem tot Bergen. Persoonsgerichte aandacht en een gastvrije benadering zijn belangrijke aandachtspunten in de dienstverlening. “Eten en drinken en omgevingszorg zijn terreinen waarop ik werkzaam ben”, aldus Evelyn Boelhouwer. “Voor medewerkers die zich hier ook mee bezig houden, is het heel belangrijk dat ze goed zijn opgeleid.”

De medewerkers worden uiteraard opgeleid op het gebied van HACCP, maar er is nog meer te leren voor het facilitair personeel. Hoe koken we op de lekkerste manier en hoe warm je maaltijden echt goed op? Of hoe maak je het gezellig en hoe kunnen de sfeer en omgeving helpen bij een goed gesprek met bewoners aan tafel? En hoe kunnen wij ervoor zorgen dat zij beter eten? Boelhouwer: “Via onze voedingspartner Huuskes kwamen we bij Threewise zorgacademie en via Threewise weer bij zusterbedrijf Knowledge Monk voor het platform MyMonk.”

Leren facilitair personeel

MyMonk is een sociaal platform voor zorgorganisaties en zzp’ers waarmee medewerkers eindeloos kunnen leren, communiceren en delen. Via het platform hebben medewerkers toegang tot tal van e-learnings en microlearnings, korte leermodules om kennis te herhalen op het moment dat het nodig is.

Ontdek het platform MyMonk

“HACCP, allergenenleer, voedingsleer, regenereren, duurzaamheid en dieetleer zijn e-learnings die voor ons nu op het platform toegankelijk zijn”, vertelt Boelhouwer. “Daarnaast zijn er diverse microlearnings beschikbaar over deelthema’s zoals specifieke allergenen, HACCP kleinschalig wonen, complimentje geven, religies & voeding, specifieke vetten, eiwitverrijkt dieet en consistenties.”

Proef met 135 medewerkers

Momenteel hebben 135 medewerkers van Viva! Zorggroep een jaar lang toegang tot het platform. Hieronder vallen onder meer koks, keukenmedewerkers, restaurantmedewerkers, gastvrouwen, diëtisten en coördinatoren gastvrije dienstverlening. Zij hebben een jaar de tijd om alle e-learnings en microlearnings te volgen. Na elke e-learning krijgt de medewerker een toets waaruit blijkt of hij of zij is geslaagd voor het thema. Van de 135 medewerkers hebben ongeveer dertig mensen alle trainingen al succesvol doorlopen.

“De eerste geluiden van de deelnemers zijn heel positief, al is het nog te vroeg om conclusies te trekken”, benadrukt Boelhouwer. ”Op voorhand is het plan natuurlijk met de afdeling Opleiding & Ontwikkelen opgezet en met de leidinggevenden besproken. Ook deze collega’s – net zoals de deelnemers – worden betrokken bij de evaluatie en de voortgang van de samenwerking.”

>>> MyMonk: nieuw sociaal platform voor zorgorganisaties 

Tot nu toe is Boelhouwer erg tevreden met de samenwerking. ”Knowledge Monk is heel actief naar de deelnemers toe en dat vinden wij erg prettig. Vooraf kregen deelnemers duidelijke instructies en communicatie. Dit heeft het gebruik van het platform en het volgen van de trainingen vergemakkelijkt.”

Ontwikkelproces

In de toekomst wordt het platform mogelijk uitgebreid met nog meer e-learnings en microlearnings, verwacht de organisatie. Medewerkers worden namelijk continu gevraagd in te spelen op de steeds complexere problematiek rondom het leveren van de juiste zorg. Boelhouwer: “Dit vraagt ook steeds meer kennis over alles rondom de maaltijd. We willen onze medewerkers daarin graag ondersteunen.”

“We zijn heel tevreden met het proces, hoe het platform eruit ziet en het aantal medewerkers dat ermee aan de slag is gegaan”, vervolgt Boelhouwer. “Het is een inspirerende leeromgeving die er mooi en leuk uitziet. Daarnaast vind ik dat Knowledge Monk goed met ons mee heeft gedacht en vervolgens een goed afgestemd aanbod heeft aangedragen.”

Ben je benieuwd wat MyMonk voor jouw organisatie kan betekenen? We bespreken het graag!

Neem contact op