‘Gedragsverandering voor duurzaam eten en drinken vergt een professionele aanpak’

Huuskes en Threewise zorgacademie werken al jaren samen rond opleidingen en cursussen voor zorgorganisaties. Recent hebben ze elkaar gevonden in een nieuw initiatief: de Duurzaamheidsversneller, een programma waarin een transitiemanager met een organisatie stappen zet in duurzaamheid. “Het helpt zorgorganisaties om écht werk te maken van duurzaamheid”, vertellen Huuskes-directeur Gerben Hengeveld en Threewise-directeur Roland de Groot.

“Het thema duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de zorg”, constateert De Groot. “Als branche heeft de zorg de Green Deal getekend en organisaties worden ambitieuzer als het gaat om de Milieuthermometer Zorg.” Hengeveld: “Bovendien zie je dat er, onder meer vanuit Brussel, enorme vaart wordt gemaakt met verduurzaming. Zo moeten bedrijven vanaf 2026 eenduidig rapporteren hoe duurzaam ze ondernemen. Ook als zorgorganisatie moet je mee in die beweging, anders mis je de slag.”

In de zorg zijn er al wel duurzaamheidsprogramma’s, maar daarin is voor eten en drinken niet of nauwelijks een rol weggelegd. “Terwijl eten en drinken veel impact heeft op duurzaamheid”, zegt De Groot. “Als je alleen al kijkt wat er in de zorg wordt weggegooid aan voedsel maar bijvoorbeeld ook aan verpakkingsmaterialen, dan is dat best veel.”

Roland de Groot

Hengeveld benoemt de eiwittransitie, waarbij mensen de stap maken naar een voedingspatroon met vooral plantaardige bestanddelen. “Als zorgorganisatie kun je sturen in bijvoorbeeld het aanbod van vegetarische componenten of maaltijden. Verder kun je denken aan de keuze voor keurmerken voor dier- of milieuvriendelijke producten. Als Huuskes spelen we continu in op deze ontwikkelingen, maar om klanten verder te helpen is er nu dus ook de Duurzaamheidsversneller.”

Ontdek de Duurzaamheidsversneller

Een beweging op gang brengen

Een belangrijke rol in dit duurzaamheidsprogramma is weggelegd voor de transitiemanager. Deze gedetacheerde professional zet met een zorgorganisatie de stappen die aansluiten bij de duurzame ambities en eisen. “Het blijkt voor zorgorganisaties vaak lastig om een visie om te zetten naar de uitvoering op de werkvloer”, vertelt Hengeveld. “Waar begin je en hoe? Een tijdelijke, externe transitiemanager is dan een uitkomst. Het is een traject met een kop en een staart waarbij een organisatie van visie tot uitvoering wordt ondersteund.”

De Groot: “De transitiemanager gaat de afdelingen op en informeert, motiveert en ondersteunt mensen. We willen een gedragsverandering bewerkstelligen, iets waarmee we in onze opleidingen en trainingen vertrouwd zijn. Gedragsverandering vergt een professionele aanpak.” Het duurzaamheidsprogramma duurt tussen de drie maanden en een jaar. “Het is bedoeld om een beweging op gang te brengen”, aldus De Groot. “Daarna kan de organisatie er verder mee, samen met ambassadeurs op elke locatie. Duurzaamheid is nooit klaar.”

Werk maken van duurzaamheid

Deelnemende organisaties krijgen tijdens het traject de beschikking over een toolkit met onder meer een inspiratieplatform, communicatiemiddelen, een voedselverspillingsmeter en e-learning. De e-learning ‘Duurzaam eten en drinken in de zorg’ is ontwikkeld door e-learningspecialist Knowledge Monk, het zusterbedrijf van Threewise. Via een dashboard hebben betrokkenen inzicht in verbeteringen en behaalde resultaten.

“De Duurzaamheidsversneller is een middel om met onze klanten een verduurzaming door te maken”, vertelt Hengeveld. “Het is een stukje toegevoegde waarde die we als partner bieden voor organisaties. Het helpt zorgorganisaties om écht werk te maken van duurzaamheid en het verdient zich nog terug ook. Alleen het terugdringen van voedselverspilling kan al zoveel winst opleveren.”

Gerben Hengeveld

De Duurzaamheidsversneller op Zorg&food

De Duurzaamheidsversneller wordt gepresenteerd op de vakbeurs Zorg&food (voorheen Zorgtotaal) op de stand van Huuskes, waar Threewise zorgacademie ook staat. Zorg&food vindt plaats van 9 tot en met 11 april in Jaarbeurs Utrecht (bestel hier jouw gratis ticket).


Wil je de Duurzaamheidsversneller inzetten of heb je een vraag? We bespreken het graag!

Neem contact op