Docent verpleegkunde Roger Pieters: ‘Ik kan putten uit eigen vakervaring’

Actualiteit, toepasbare kennis en ervaringen uit de praktijk vindt docent verpleegkunde Roger Pieters belangrijk in zijn lessen. “Daarom heb ik altijd mijn BIG-registratie gehouden, zodat ik kan putten uit eigen vakervaring.”

Roger verzorgt sinds november 2020 de vakgerichte lessen op de opleiding Verzorgende IG van Threewise. Het gaat hier voornamelijk om lessen over het zorgplan, ziekteleer, anatomie en pathologie. Daarnaast geeft hij vaardigheidslessen zoals blaaskatheterisatie en injecteren.

Ervaringen uit de praktijk

Roger heeft zelf de hbo-opleiding Verpleegkunde in 1988 behaald en daarna in de diverse zorgvelden gewerkt. Al snel besloot hij de docentenopleiding te volgen, waarna hij les en trainingen ging geven binnen diverse mbo-opleidingen en zorgorganisaties. Roger: “Ik heb altijd mijn BIG-registratie behouden zodat ik kan putten uit eigen ervaring. Ik vind het belangrijk dat studenten toepasbare en actuele kennis ontvangen.”

Dat Roger zelf uit het vakgebied komt, valt goed bij de studenten. Roger: “Zo heb ik direct een aanknopingspunt, omdat we dezelfde ervaringen hebben. Daarbij lepel ik niet alleen de informatie uit de reader of PowerPoint op, maar zorg ik dat ik verrassende aanvullende informatie heb. Ik heb bijvoorbeeld misschien wel tweehonderd keer een les injecteren gegeven. Iedere keer probeer ik mezelf daarin een uitdaging te geven, zodat het leuk en uitdagend blijft voor mij en de studenten.”

Bekijk de mbo-opleidingen van Threewise zorgacademie

In zijn lessen zet Roger van alles in om de kwaliteiten en valkuilen van studenten zichtbaar te maken, gaat hij verder. “Soms weten studenten niet van zichzelf hoe ze op anderen overkomen. Daar zet ik bijvoorbeeld gastacteurs voor in. Het is belangrijk om als individu én als team te weten welke kwaliteiten iedereen bezit om die vervolgens strategisch in te zetten.”

Direct zijn en complimenten geven

Lesgeven zit bij Roger in zijn genen, vertelt hij. “Mijn vader was docent Economie aan de hogeschool en ook ik besloot snel na het behalen van mijn diploma het onderwijs in te gaan.” Roger wil studenten graag naar een hoger level tillen en moet daarvoor soms direct zijn. “Iemand coachen of trainen is niet vrijblijvend. Als je continu met elkaar peddelt, kom je nergens. Ik kan daarom vrij rechtstreeks iets zeggen, maar dan heeft de student daar ook wat aan. Als studenten vervolgens enthousiast en energiek met de leerdoelen aan de slag gaan, complimenteer ik hen daar ook mee.”

Til u uw zorgorganisatie naar een hoger niveau

Met deze houding wint Roger vertrouwen en de studenten delen vervolgens mooie en emotionele momenten met hem. “Vaak hebben verpleegkundigen intensieve contacten met de mensen die ze verplegen en verzorgen. Soms moeten ze daar na een tijd afscheid van nemen. Als ze daarover vertellen, laten ze hun emoties gaan. Ik vind dat prachtig, want emotie is het mooiste wat de mens bezit. Tegelijkertijd zegt het iets over hun vertrouwen in mij.”

Impact van een scholingstraject op maat

Het vakgebied ‘zorg’ heeft een speciaal plekje in Rogers hart. “Ik heb te maken met het mooiste vak dat er bestaat en dat gaat over de mens. Daarbij liggen er veel uitdagingen en ondergaat de branche veel veranderingen in wetgeving, waardoor het een dynamisch geheel is. Het onderwijs ontwikkelt steeds nieuwe trainingen en docenten leveren als gevolg maatwerk. Een training op maat voor een afdeling of team bijvoorbeeld.”

>>> Incompany trainingen en opleidingen: voor- en nadelen op een rij

“Ik ben blij dat organisaties steeds meer de positieve impact van een aangepast langdurig scholingstraject voor de hele organisatie inzien”, vertelt Roger. “Doordat je in zo’n traject de hele organisatie onder de loep neemt, heb je een grote invloed. Uiteindelijk zijn de bewoners overal hetzelfde, maar zit het verschil per organisatie in de benadering naar de bewoner. Een langdurig scholingstraject kan daarin het verschil maken.”

Dit is deel 7 in een interviewserie over trainers en docenten van Threewise zorgacademie. Volg Threewise op LinkedIn of schrijf u in voor de nieuwsbrief (onderaan deze pagina) om maandelijks op de hoogte te blijven van de interviews en ontwikkelingen in zorg en onderwijs.

Neem contact op

Lees ook de eerdere interviews met de trainers/docenten Leo Spaans, Richelle van Soest, Ben Ellenbroek, Denice Spaans, René van den Berg en Chantal Ruigrok-Taal.