Opnieuw veel aanvragen voor STAP-budget vanuit de zorg

24 procent van de aanvragen voor het STAP-budget komt vanuit de sector zorg en welzijn. Hiermee is de sector opnieuw het meest vertegenwoordigd onder de aanvragen, meldt het UWV.

Uit de voorlopige cijfers van de tweede aanvraagperiode STAP-budget blijkt dat bijna 44.000 mensen het budget hebben aangevraagd. Net zoals in de eerste aanvraagperiode kwamen de meeste aanvragen vanuit de sector zorg en welzijn. In de eerste aanvraagronde was dit 21 procent.

>>> Lees 5 tips voor het succesvol aanvragen van STAP-budget

Bijscholen en omscholen

Binnen de groep uit de zorg heeft 59 procent maximaal een mbo-diploma. 50 procent is ouder dan 40 jaar en 26 procent ouder dan 50 jaar. Ook mensen die nu nog niet in de zorg werken, willen het budget gebruiken voor een zorggerelateerde opleiding. Zij vroegen het budget onder meer aan voor mbo basisopleiding doktersassistente, Wet IKK Babyscholing, medische basiskennis, Helpende zorg en welzijn en medisch secretaresse.

Bekijk onze zorgopleidingen voor particulieren

Ruim de helft van de aanvragers wil zich bijscholen om het huidige werk beter of anders te kunnen doen. De rest wil zich laten omscholen en daarmee een mogelijkheid creëren voor ander werk.

STAP-budget

Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal 1000 euro per jaar en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. Het budget moet een laagdrempelig middel zijn om de positie te versterken en goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Het geld is te gebruiken voor verschillende mbo-opleidingen, cursussen en trainingen. In 2022 zijn er vijf aanvraagrondes die om de twee maanden starten. Over het gehele jaar is ongeveer 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen. Volgend jaar loopt het budget op tot 200 miljoen euro, verdeeld over zes aanvraagrondes.

Neem contact op Subsidiemogelijkheden voor de zorg

Lees ook:

Omscholen naar de zorg: 6 punten om rekening mee te houden

Werken en leren in de zorg in Den Haag: dit moet je weten